Bölgenin cazibe merkezlerinden bir olan Van’da, depremden sonra başlayan ekonomik durgunluk sanayiciyi, esnafı ve halkı canından bezdirmiş. Van’da 670 Esnaf kapısına kilit vururken geri kalanlar da kredilerle ayakta durmaya çalışıyor. Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, “Bölgeye dönük yeni teşvik paketi düzenlenirken bu bölgede iş yapan sanayicilerimizin fikrine danışılmadı. Paket kapsamında öncelikle mevcut yatırımcıların desteklenmesi gerekiyor. Bölgemizin en az 20 yıl veya 50 yıl vergi ve SSK’lerden muaf edilmesi lazım” dedi.

ÜRÜN SATAMIYORUZ

Apex Boru ve Profil Fabrikası sahibi Hasan Perihanoğlu, “Van batıyor diyoruz. Şuan maddi sıkıntı yaşayan birçok yatırımcımız var. Mal satamıyoruz. Tahsilat yapamıyoruz” dedi.

 

PARA YOK

Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muhittin Aydemir ise, “Sıcak para dolaşımı neredeyse yok. Bunun da bir an önce ya taksitlendirilmesi ve affedilmesini talep ediyoruz. Kentin birçok sokağında işyerleri artık kapısına kiralık tabelası asıyor” dedi. Van Mermer sahibi Bedrettin Gökçenay da, buraya can suyu verilmezse Mayıs 2017 öncesinde ciddi sıkıntıların yaşanacağını aktardı.

GÜVENLİK SORUNU

Van Yemek Fabrikası Sahibi Yavuz Yaşar, “İş yerimizi kapatacak durumdayız. Bürokrasi çok sıkıntılı Bize hiçbir şekilde kolaylık sağlanmaz. Her şeyden önce güvenlik sıkıntımız var. Çarşıda dolaşmaktan korkar olduk” dedi. Van Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Erdal Toktamış ise sıcak paranın piyasada dönememesi nedeniyle esnafın borçlarını ödemede büyük sıkıntı yaşadığını aktardı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr