Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde polis zırhlı aracından açılan ateş sonucu ölen 59 yaşındaki Dilşa Ak ile ilgili Mardin Valiliği açıklama yapmıştı.. Açıklamada, "Zırhlı aracımızda oluşan teknik bir arızadan dolayı ateşleme mekanizması harekete geçmiş" denilmişti..

Mardin Milletvekili Ali Atalan, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya, yazılı olarak cevaplaması isteğiyle verilen soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

"Resmi olarak sokağa çıkma yasağı olmamasına rağmen fiili ablukanın devam ettiği Mardin’in Nusaybin ilçesinde 19.02.2016 günü Abdulkadirpaşa Mahallesi Seyitler Camii bitişiğinde bulunan ablasını ziyarete giden Dilşa (Gülşah) Ak’ın, DSİ Kapama Bölgesi’nde konumlanan polise ait zırhlı araçtan açılan ateş sonucu çocuğunun ve ablasının gözleri önünde öldürüldüğü, yanında bulunan 10 yaşındaki kızı S.A.’nın da yaralandığı Mardin Valiliği tarafından da teyit edilmiştir.

Valilik'ten skandal 'Dilşa Ak' savunması

Bu bağlamda; Sekiz çocuk annesi Ak ve 10 yaşındaki kızının alenen sivil yurttaş oldukları bilinmesine rağmen hangi gerekçeyle üzerlerine ateş açılmıştır? Güvenlik güçlerinin emir almadan sivillere, evlere ve iş yerlerine hedef gözeterek ateş etme inisiyatifi var mıdır?

Zırhlı araçlarda bulunan kameralı sistem nasıl çalışmaktadır? Söz konusu sistemin kendi kendine hedef seçme, hedefe kilitlenme ve ateş etme ihtimali var mıdır? Mardin Valiliği’nin 21.02.2016 tarihli açıklamasına esasen, zırhlı araçta teknik bir arıza oluşmuşsa dahi araç içindeki sistem, Ak’ı nasıl hedef seçmiştir ve silahın tetiğine basılmadan ateşleme nasıl gerçekleşmiştir?

Sekiz çocuk annesi Ak, kim tarafından hangi gerekçeyle öldürülmüştür? Ak’ın yaşamını yitirmesine ve küçük kızının yaralanmasına sebep olan güvenlik güçleri hakkında idari ve hukuki bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz? Fiili ve resmi ablukalarda kullanılan zırhlı araçların namlularının sivillere, ev ve iş yerlerine doğrultulmuş şekilde tutulması, sivil can kaybının artmasına sebep değil midir? Bu riskin ortadan kalkması için zırhlı araçların sivil yaşam alanlarından çıkarılması yönünde çalışmanız var mıdır?

Kasım 2015’ten bugüne kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilen il, ilçe, köy ve mahallelerde kaç sivil yurttaş öldürülmüş, kaç yurttaş yaralanmıştır? Yaralanan yurttaşlardan kaçının vücudunda kalıcı hasar meydana gelmiştir?"

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr