İçişleri Bakanlığı’na Süleyman Soylu’nun atanmasının ardından ilk büyük valiler kararnamesi çıktı. Kararnameyle, İçişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk ile 19 vali merkeze çekilirken, 20 ile yeni vali atandı, 19 ilin valisi yer değiştirdi. Habertürk yazarı Fatih Altaylı, görevdeki 12 valinin ByLock kullandığını yazmasından sonra 19 valinin merkeze çekilmesi de dikkat çekti. Valiler Kararnamesi ile İçişleri Bakanlığı’nda görev değişimine ilişkin kararname, dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Merkeze alınan valilerden 9’unu büyükşehir kapsamındaki Aydın, Denizli, Eskişehir, Malatya, Muğla, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa ve Van valileri oluşturdu. 2014’te İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı, 7 Mart 2015–29 Ağustos 2015 tarihleri arasında 62. hükümette İçişleri Bakanı olan Sebahattin Öztürk, 18 Aralık 2015’ten bu yana İçişleri Bakanlığı Bakan Yardımcılığı görevini yapıyordu. Merkeze çekilen Öztürk’ün yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy atandı. AFAD Başkanlığı, AKP milletvekilliği yapan Ersoy, Meclis’te İçişleri Komisyonu görevinde bulundu.

‘Coş’ku sona erdi

Merkeze çekilen 19 vali arasında dikkat çeken isimler yer aldı. Merkeze çekilen Sakarya Valisi Hüseyin Coş, her gittiği ilde olay yaratmıştı. Adana’da 2013’teki 10 Kasım törenlerinde bir vatandaşa “Gavat” diye bağırmış, yaptığı açıklamada “Kavas” dediğini iddia etmişti. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında elinde uzun namlulu silahla sokağa inen Coş, darbe iddiasıyla gözaltına alınan askerlere tepki göstermişti. Coş, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra hakkında FETÖ araştırması yapılan valiler arasında yer almıştı. Cumhuriyet, söz konusu durumu 23 Ocak 2017’de “Bu Coş’ku şüpheli” başlığıyla manşete taşımıştı. Haberde, Coş’un Bank Asya’da hesabının bulunduğu, Kimse Yok mu Derneği’ne bağışta bulunduğu ve bir dönem pasaportunun iptal edildiği anlatıldı.

Coş’un yanı sıra benzer şekilde merkeze çekilen Samsun Valisi İbrahim Şahin, Giresun Valisi Hasan Karahan’ın adı da Kimse Yok mu Derneği ve Bank Asya olayında adı geçmiş, pasaportları 15 Temmuz’un ardından geçici olarak iptal edilmişti. Böylece Cumhuriyet’in haberinde geçen 3 vali de merkeze çekilmiş oldu. Şanlıurfa Valiliği’nden merkeze çekilen Güngör Azim Tuna Gezi Direnişi sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüne ilişkin “Arkadaşları dövmüştür” açıklaması yapmış ve gazeteci İsmail Saymaz’a mail gönderek, tehdit ve hakaret etmişti. Merkeze çekilen valiler arasında Karaman Valisi Süleyman Tapsız ismi de öne çıktı. Tapsız’ın adı son olarak Kilis’te açılan FETÖ iddianamesine girmişti. İddianamede davanın bir numaralı sanığı Kilisli İş Adamları Derneği (Kİ- ADER) Genel Sekreteri Hasan Ayaz’ın itiraflarına göre dönemin Kilis Valisi Tapsız, 7 Aralık Üniversitesi Rektörü İsmail Güvenç ve cemaatin il imamı Osman Öner’in arasında bulunduğu bir heyet, Mayıs 2013’te Pensilvanya’ya giderek Fethullah Gülen’i ziyaret etti. Hasan Ayaz, bu görüşmeye ilişkin “Vali bizim adamımızdır, hocaefendinin elini öptü” dedi. Çocuklarının adı Fethullah ve Gülen olduğu öğrenilen Tokat Valisi Cevdet Can da merkeze çekildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın, Bilecik Valiliği’ne atandı. Uzun yıllar Diyarbakır ve İzmir’de valilik yapan Mustafa Aksoy merkeze çekilen isimlerden oldu. Kararnameyle, 20 ile yeni vali atanırken, 19 il valisi ise yer değiştirdi. Kilis Valisi İsmail Çataklı, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığına getirildi. Eskişehir’e Mersin Valisi Özdemir Çakacak atandı. Hendek çatışmalarının olduğu ve büyük yıkıma sahne olan Şırnak Valisi Ali İhsan Su, Mersin’e, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy Kocaeli’ne kaydırıldı. Kadın valilerden Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Muğla’ya atandı. Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu Sakarya’ya, Tunceli Valisi Osman Kaymak Samsun’a atanırken, Hasan Basri Güzeloğlu yeni Diyarbakır Valisi oldu. Kadıköy Kaymakamı Tuncay Sonel, Tunceli Valiliği’ne atandı.

Bakanlıkta Soylu kadrolaşması

Bakan Süleyman Soylu, İçişleri Bakanlığı’nda kritik müdürlükler dahil 21 yere mülki idare amiri atadı. Bu kapsamda Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcılığına Murat Yılmaz; İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılıklarına Ahmet Avşar ile Erkan Kılıç; Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı’na Ömer Seymenoğlu; Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne Ekrem Canalp; İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ne İlker Gündüzöz; Personel Genel Müdürlüğü’ne Bilal Şentürk; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne Sinan Güner atandı. Bunun yanı sıra Kaçakçılık, İstihbarat Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı’na Ömer Ulu getirildi. İçişleri’nin kritik birimlerinden Göç İdaresi’nin Genel Müdürü Atilla Toros da görevinden alınarak mülkiye başmüfettişi yapıldı. Ayrıca 5 ilçenin kaymakamı da değişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr