Vali Ali Kaban, yanında Emniyet Müdürü Osman Ak ve kayyım yöneticileriyle birlikte, Kilimli İlçesi Gelik Beldesi'nde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçın Madencilik firmasına FETÖ/PDY soruşturmasında kayyım atanmasıyla, ücretlerini alamadıkları maden ocağında işçilerin açlık grevi yapmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Geçen çarşamba gününden bu yana eylem yapan işçilerin kendini ocağa kapatmaktan başka çare bulamadıklarını belirten Vali Kaban, bunun hem kendileri, hem de bu taşın altına eline koymuş olan kayyım heyeti için büyük önem taşıdığını söyledi.

"KÖMÜRLER SATILIP İŞCİ ÜCRETLERİ ÖDENECEK"

İşçilerin nasıl çırpındığına şahit olduğunu belirten Vali Kaban, şöyle dedi:

"Tıpkı Rus bebekleri gibi bebeğin içinden bebek çıkıyor. Operasyon geliştikçe içinden sürpriz yeni şirketler çıkıyor. Daha bir kısım mülkler çıkıyor. Bundan da anlıyoruz ki, olay oldukça zahmetli ve uzun sürecek bir hadise. Ama evine ekmek götürmek dışında derdi olmayan bu kardeşlerimizin sorunlarına bu sürecin bir faydası olmaz. Dolayısıyla Başsavcılığımız ve ilgili savcımız tarafından yürütülen bu süreç devam edecektir. Ancak bizim bu kardeşlerimizi rahatlatmamız gerekiyordu. Neticede orada ele geçen bir kömür var. Bu kömürün biran evvel paraya dönüştürülüp bu işçi kardeşlerimizin alacaklarının hiç olmazsa önemli bir kısmının biran evvel kapatılması gerekiyordu. Biz sıkıntıya düştüğümüz anda Eren Enerji’yle temasa geçtik. Sağolsunlar. Şu an itibariyle oradaki kömürün Eren Enerji’ye nakledilmesi başlıyor. Öğleden sonra avans alınmak suretiyle işçilerimizin maaşların ödenmesine başlanacaktır. Ben bunun müjdesini vermek istedim."

"İŞÇİLERİN YERİ O SOĞUK OCAKLAR DEĞİL AİLELERİNİN SICAK YANIDIR"

İşçilere ne kadar büyük haksızlık yapıldığını belgeleri inceledikten sonra anladığını belirten Vali Ali Kaban, şöyle devam etti:

"Onların şu anda emeğini sarf etmiş ve belli bir bedeli, ücreti almaya hak kazanmış insanlar olarak yeri o soğuk ocaklar değil, ailelerinin sıcak yanıdır. Onlara tekrar kendilerini ve bu çektikleri sıkıntıyı ortaya çıkan belgelerin incelenmesinden gördükçe ne kadar büyük bir haksızlığa uğratıldıklarını, el konulmadan önce görmüş birisi olarak, ne kadar büyük bir ızdırap çektiklerini bildiğimi ifade etmek istiyorum. Emniyet müdürlüğünde çalışanlarımız günlerdir bu arkadaşlarımızın güvenliği için başlarında bekliyorlar. Başlarına bir şey gelmemesi için kendi evlatlarına nasıl muamele ediyorlarsa oradaki işçilerimize de öyle muamele ediyorlar. İşçinin emeğinin alın terini vaktinde ve herhangi bir hileye hurdaya fırsat vermeden vaktinde yatıran şirketlerimiz olsun, böyle sahte üç kağıt üzerine kurulmuş yapılar olmasın."

"BU AYRI BİR SORUŞTURMA KONUSUDUR"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Vali Kaban, söz konusu ocağın kaçak işletildiği yönündeki soruya, "O konuyu ben de sonradan haber aldım. Maalesef Türkiye Taşkömürü Kurumu nezdinde bu ocağa müdahale edilmediğini öğrendik. Bu ayrı bir soruşturma konusudur. Bunu Enerji Bakanlığımızın üst düzey yetkilileriyle görüştük, sayın bakanımıza da konu aktarıldı. Bu konuda ihmali olanlar hakkında gereken işlem yapılacaktır" dedi.

"YORUCU BİR HAL ALAN BU SÜREÇLERE FIRSAT VERMEMEMİZ GEREKİYOR"

Vali Ali Kaban, "İşçiler hakkında işlem yapılacak mı?" sorusuna  "Buradaki sorunumuz şu, önüne gelen herkes de sıkıştığımızda ocağa saklanmayacağız. Bunlar oturulur, konuşulur, medeni ölçüler içerisinde çözülebilecek sorunlar. Ama vakit alıyor. Dile kolay hemen ‘ha’ deyince de olmuyor. İşçinin alacağı önceliklidir. Önce işçinin alacağı ödenir. Bunun lamı-cimi yok. Gerekirse o mal varlıkları satılacaktır ve bu ödenecektir. Çünkü işçinin alın teri kutsaldır" karşılığını verdi.
Vali Ali Kaban, ocaktan çıkan işçilerin prosedür gereği herhangi bir sıkıntı oluşmaması için hemen sağlık kontrolleri yapılarak evlerine gönderildiğini hatırlatarak, "Sürekli gaz ölçümleri yapılmaktadır, sürekli kendilerinin sağlığını etkilemeyecek tarzda emniyet mensubu arkadaşlarımız tarafından destek verilmektedir" diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr