Avrupa Birliği’nin Türkiye’den ithal edeceği çekirdeksiz kuru üzümdeki “chlorpyrifos-ethil” etken maddesinin maksimum kalıntı oranını 0.5 ppm’den 0.01’e düşürmesi ve bunun için 10 Ağustos tarihine kadar süre vermesinin ardından ürünün kilogram fiyatı 5 liradan 3 liraya kadar düştü.

Türkiye, dünyanın en büyük kuru üzüm üreticisi. Yılda üretilen yaklaşık 280 bin tonluk kuru üzümün 240 bin tonu ihraç ediliyor. Bunun yüzde 85’i de AB ülkelerine gidiyor.

Ancak AB, Türkiye’deki üreticilerin bağlarındaki salkım güvesine karşı yaygın olarak kullandığı “chlorpyrifos-ethil” etkin maddesinin limit değerlerini 10 Ağustos’tan itibaren değiştirdiğini açıklamıştı. Bu da yılda 500 milyon dolara yakın gelir edilen ihracatın tehlikeye girmesi anlamına geliyor.

Üretici perişan

İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Tayfur Gürcan, Türkiye’nin bu yaptırıma hazırlıksız yakalandığı ve geçen sürede çözüm üretemediği için üzüm üreticisinin perişan olduğunu söyledi. Kuru üzüm kilogram fiyatının 5 liradan 3 liraya gerilediğini belirterek, “Yeni sezonla ilgili de ihracatçının, üreticinin kaygıları var. Kaos ortamı fiyatları aşağıya çekti” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim Demran ihracatı süren 2015 ürününün daha önceki yıllardan farkı olmadığını vurgulayarak, “Kalıntı değerleri ön plana çıkarılarak, insanların psikolojisiyle, ticaretin dinamikleriyle oynanıyor. Bizim üzümümüz pis değil. Hâlâ AB ülkeleri, örneğin 0.04 ppm limitindeki ürünü almayı sürdürüyor” diye konuştu.

Rusya belirsizliği

ZMO Manisa Şube Başkanı Demran, yaş üzüm ihracatından da Rusya belirsizliği yaşandığını bildirdi. Alaşehir, Sarıgöl ağırlıklı olmak üzere kentin birçok ilçesinde ağustos başında piyasaya çıkacak yaş üzümün en büyük alıcısının Rusya olduğunu anımsatarak, “240 bin ton yaş üzümün 180 bin tonunu Rusya alıyordu. Ancak uçak krizinin ardından başlayan ambargo nedeniyle şimdi belirsizlik var. Rusya yasağı kaldıracağını açıklamıştı ancak bugüne kadar herhangi bir adım atılmadı” dedi. Manisa Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire de, yaş üzüm konusundaki belirsizliğinin sürdüğünü, yasağın kalkmasını beklediklerini söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr