‘Vovan' ve ‘Lexus' isimleriyle tanınan ünlü Rus komedyenler Aleksey Stolyarov ve Vladimir Kuznetsov, şubat ayının ortalarında Erdoğan'a telefon şakası yaptıklarını iddia etmişti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Pyotr Poroşenko ile Başbakan Arseniy Yatsenyuk'un seslerini taklit ederek Erdoğan'ı aradıklarını söyleyen ikilinin, sosyal medyada yayınladıkları görüşme kaydı, büyük yankı uyandırmıştı.

Sputnik'in haberine göre, Komsomolskaya Pravda Radyosu da telefon şakasının gerçek olup olmadığını ortaya çıkarmak için bir çalışma başlattı. Çalışma kapsamında telefon kaydındaki sesi, Erdoğan'ın gerçek sesiyle karşılaştıran Rus uzmanlar, yapılan ses analizlerinde iki kayıttaki seslerin yüzde 60-70 oranında birbiriyle uyuştuğunu ortaya koydu.

USMONOV: ÇEVİRİ KALİTESİ VE KULLANILAN DİL ŞÜPHE UYANDIRIYOR

Komsomolskaya Pravda Radyosu'na konuşan Türkiye uzmanı gazeteci Feridun Usmonov, Erdoğan'ın genelde konuşmanın gidişatını kendi belirlediğini ifade etti. Kayıtta ise bunun görülmediğini belirten Usmonov, "Ancak bazı yerlerde ses çok benziyor. Bu bir montaj olabilir mi? Çünkü uzun konuşmanın yer aldığı bölümde, Erdoğan'ın sesi kendi sesine daha az benziyor" ifadelerini kullandı.

Usmonov, çevirmenlerin hazırlık seviyesi ve çeviri kalitesiyle konuşmada kullanılan bazı sözcüklerin siyaset diline uygun olmamasının dikkat çeken diğer noktalar olduğunun altını çizdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr