İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, dünyanın en zengin 8 kişinin toplam 426 milyar dolar servete sahip olduğunu, bunun en yoksul 3,6 milyar insanın, yani dünyanın yarısının sahip olduğu varlıkla eşit seviyede olduğunu açıkladı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Oxfam Genel Müdürü Winni Byanyima bu adaletsiz dağılımın utanılacak bir durum olduğunu söyledi.

Dünyanın en zengin 8 kişisi arasında 75 milyar dolarlık varlığı ile Microsoft'un kurucusu ve yöneticisi Bill Gates birinci sırada geliyor. Facebook'un yöneticisi Mark Zuckerberg'in 44,6 milyar dolarlık geliri bulunuyor ve 6. sırada geliyor. 40 milyarlık gelire sahip Bloomberg bilişim işletmelerinin sahibi Michael Bloomberg ise 8. sırayı alıyor.

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam bu eşitsizliğin azaltılması yönünde "holdinglerden dünya çapında asgari vergi oranlarına göre vergi kesilmesini, vergi cennetlerinin kapısına kilit vurulmasını, uluslararası holdinglerin yaptığı kârlarda ve vergi ödentilerinde şeffaflık uygulanmasını ve çok yüksek gelirler ve varlıklardan özel vergi kesilmesini" talip ediyor.

DÜNYA GELİRİNİN ARTIŞI EN FAZLA ZENGİNLERE YARADI

Çin ve Hindistan’da yeni elde edilen istatistiklere göre bu ülkelerdeki yoksulların şimdiye kadar tahmin edilenden daha az gelire sahip olduklarını da ortaya çıkarttı.

Oxfam, dünya çapında gelirlerin 1988’den 2011 yılına kadar yaklaşık 11 trilyon 900 milyar euro dolayında arttığını, bu meblağın en fazla dünyanın en zengin yüzde 10’luk kesimine yaradığını açıkladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr