Türk denizcilik tarihinin en büyük facialarından biri olarak tarihe geçen bu faciada, çoğunluğunu Gölcük ile Karamürsel İlçesi'nde oturan lise öğrencilerinin oluşturduğu 600 yolcusuyla İzmit İskelesi'nden hareket eden Üsküdar Vapuru, günümüzdeki Derince İlçesi'nin Petrol Ofisi açıklarına geldiğinde aniden şiddetini arttıran fırtınaya dayanamayarak ikiye ayrıldıktan sonra battı. Üsküdar Vapuru'nda çoğu lise öğrencisi 387 kişi boğularak yaşamını yitirdi. Kaptan Mehmet Aşçı yönetimindeki Üsküdar’da bulunan yolcuların yardımına Gölcük açıklarında demirli bulunan Donanma Komutanlığı’na bağlı savaş gemileri ile bir denizaltı yetişti. Birçok kişi denizden toplandı.

DENİZE ÇELENK VE KIRMIZI KARANFİLLER BIRAKILDI

İzmit’te 1 Mart Vapur İskelesi’nde düzenlenen 58'inci anma törenine İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, İzmit Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Bulut, İzmit lisesi Mezunları Derneği ile İzmit Sanat Okulu Derneği başkan ve yöneticileri, faciada ölenlerin yakınları, ,sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Burada denize çelenk ve kırmızı karanfiller bırakıldı.

LİSE BAHÇESİNDE GÖKYÜZÜNE BEYAZ BALON BIRAKTILAR

İzmit Endüstri Meslek Lisesi’nde düzenlenen törende de, okul bahçesinde bulunan ve faciada kaybedenlerin adlarının yazılı bulunan anıt önünde saygı duruşunda bulunuldu. Faciada ölen öğrenciler anısına gökyüzüne beyaz balon bırakıldı. Ardından da anıta kırmızı karanfiller bırakıldı.

İzmit Lisesi bahçesindeke anma töreninde de faciada hayatlarını kaybedenlerin adları okunduktan sonra beyaz balonlar gökyüzüne bırakıldı. Daha sonra Lise bahçesi içersinde bulunan Üsküdar şehitlerinin adlarının yazdığı bölüme kırmızı karanfil bırakıldı.

'AĞABEYİMİ ÇOK ÖZLÜYORUZ'

Faciada ağbeyi Necmettin Çoruh'u kaybeden erkek kardeşi Mehmet Çoruh, "Ağabeyim o yıllarda Endüstri Meslek Lisesi’nde okuyordu ve vapurla okula gidip geliyordu. O tarihlerde yaşam zordu. Facia günüde ağabeyimi aramak için sahile indik. Ne yapacağımızı şaşırmıştık. Sahil yakınlarını arayanlarla doluydu. Her 1 Mart tarihinde ağabeyimi ve yaşamlarını yitiren arkadaşlarını düşünerek üzülüyoruz" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr