Aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a armağan edildiği ileri sürülen yapıların da yer aldığı Urla Villaları'na jeotermal sıcaklığı geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, haklarında yıkım kararı bulunan villaların önündeki koya “harem-selamlık” güneşlenme iskelesi yapımını onaylamasının ardından İzmir Valiliği de villara jeotermal getirilmesi için sondaj izni verdi. Üstelik “1. derece SİT” bölgesi olduğu mahkemece tescillenen alandaki sondaj için “ÇED gerekli değildir” kararı verildi.

Villalara ilişkin hukuki süreçte son olarak İzmir 2. İdare Mahkemesi, yapıların kaçak statüden kurtarılması için gerçekleştirilen SİT derecesi değişikliğini iptal etti. Alanı 1. derece doğal SİT olarak belirlemesiyle yapıların kaçak statüsü resmiyete kavuştu. Ancak bu kararın hemen ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı villa sakinleri için “harem-selamlık” yapımını içeren planı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin itirazına rağmen kabul etti.

Özel iskelenin ardından villaların jeotermale kavuşması için de ilk adım atıldı. İzmir Valiliği, villaların bulunduğu Zeytineli'nde jeotermal arama için “nokta atışı” izin verdi. Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü'nce 14 Mart'ta duyrulan kararla, Söğütlü Enerji şirketine sondaj izni çıkarıldı. Üstelik 1. derece SİT alanı olduğu tescilli bölgede yapılacak işlemler için “ÇED gerekli değildir” kararı verildi.

Kaçak villalara karşı yürütülen hukuki sürecin takipçilerinden avukat Arif Ali Cangı, jeotermal gibi temiz bir enerjinin, kaçak yapılar için kullanılmasını eleştirdi. Cangı, “Bari bırakın jeotermal temiz kalsın. Burasının 1. derece doğal SİT olduğuna, yapıların da kaçak olduğuna ilişkin kararlara rağmen buraya jeotermal kuyuları açmaya kalkışmak, mahkeme kararlarını hiçe saymaktır. Kaçak yapılaşmaya, yasadışılığa iştirak etmek anlamına gelir” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr