TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nı, üç günlük yoğun mesaisinin ardından kabul etti. Zeytin üreticileri, "Bu düzenleme zeytinliklerin ölüm fermanıdır. Bu düzeltme bizi kurtarmaz" diyerek tasarıya tepki göstermişti. Zeytinliklerin imara açılmasına yönelik tasarıya bir tepki de zeytinin başkenti Akhisar'dan geldi. Akhisar Ticaret Borsası tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Borsa'ya en fazla işlem hacmi yaptıran firmalara plaket, teşekkür ve takdir belgelerin verildiği ödül töreninde sektör, tasarının geri çekilmesini istedi.

Zeytinin Türkiye'nin tarihine tanıklık eden, barışın simgesi ve yeşil doğasıyla turizmin en büyük partneri olduğunu, en önemlisi de her zeytin tanesinin tüm insanlığa sağlık verdiğini söyleyen Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, "Biz 190 milyon olan zeytin ağacı sayımızı 400 milyona çıkarma hedefindeyken, bu tasarı tarihe, turizme ve sağlığa darbeden başka bir anlam taşımıyor" dedi. Türkiye'nin büyümesi içini sanayiye ihtiyacı olduğuna ancak bunun yolunun zeytin ağaçlarının kesilmesiye olamayacağına dikkat çeken Alhat, "Bir gerçek var. Türkiye'de 80 milyon bu tasarıya karşı. 80 milyon zeytinin sevgilisi, aşığı. Her geçen gün zeytin ve zeytinyağı tüketimi artıyor. 50 sanayici istiyor diye 190 milyon zeytin ağacımızı kestirmeyiz. Evet, Türkiye olarak büyüyelim, ekonomisi güçlü devletler arasında yer alalım. Ama sağlıkla büyüyelim, çocuklarımızla hastane kapılarına düşmeyelim" diye konuştu. Alhat şöyle devam etti:

"Hangi bilim insanına sorarsanız sorun, hiçbiri size, 'Zeytin ağacını kesin yerine sanayi tesisi yapın' demez, diyemez. Çünkü bilim gerçektir. Zeytinin sağlık verdiği de bilimsel bir gerçektir. Bir zeytin tanesinin sağlığa olan faydalarını artık tüm dünya biliyor. Sağlık mı istersiniz yoksa bu ağaçların kesilerek sağlığımızın elden gitmesini mi? Biz zeytinciler olarak inanıyoruz ki Meclis, 'hayır' diyen 80 milyonun yanında yer alacaktır. Unutmayın zeytini keserseniz, hastane kapısından çıkma imkanınız olmaz."

TARKAN İÇİN ZEYTİN AĞACI

Sosyal medyadan "Bir ülkenin en büyük nimeti, değeri onun doğasıdır. Zeytin ağaçları Anadolu'nun hazinesidir belleğidir. Rant için zeytin ağaçlarına kıymayın" çağrısıyla Megastar Tarkan'ın da tasarıya karşı çıktığını hatırlatan Alhat, "Sanatçısı, doktoru, öğrencisi, ev hanımı, işçisi, mühendisi hepsi buna karşı çıkıyor. Kimse zeytin ağaçların kesilmesini istemiyor. Biz de istemiyoruz. Sevgili Tarkan'a bu desteği için teşekkür ediyoruz, onun adına Akhisar'ımıza bir zeytin ağacı dikiyoruz" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr