Bombalı saldırı sonucu 24 yıl önce katledilen gazetemiz yazarı Uğur Mumcu, sevenleri tarafından özlem ve gözyaşlarıyla anıldı. Mumcu’nun aracına bomba koyularak katledildiği sokağa akın eden yüzlerce yurttaş “Katillerden hesap soracağız” sloganları ile bir araya geldi.

Cumhuriyet yazarı Uğur Mumcu’nun 24 Ocak 1993’te arabasına konulan bomba ile katledilişinin 24. yılında Ankara’nın çeşitli yerlerinde anma törenleri düzenlendi. İlk tören Batıkent’teki Uğur Mumcu Anıtı’nda çelenk bırakılması ile başladı. Katlediği günden bu yana Mumcu ailesini yalnız bırakmayan ve Mumcu’nun mücadelesine destek veren dostları ve sevenleri, ölümünden sonra her yıl olduğu gibi bu yıl da evinin önüne akın etti. Son yıllarda başlatılan yoğun güvenlik uygulamaları eşliğinde sokağın giriş ve çıkışlarını kontrol altına alan polis ekipleri, anmaya katılmak isteyen herkesi arayarak geçişlere izin verdi. Mumcu’nun evinin önündeki törene CHP Ankara İl Başkanlığı üyeleri ve Gençlik Kolları, Ankara Cumhuriyet Okurları, Birleşik Kamu-İş, Eğitim-İş, Tüm Yerel Sen, Büro-İş, HKP, Mimarlar Odası Ankara Şubesi gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri katıldı. 

‘Mumcu ‘hayır’ diyor’

Mumcu’nun evinin bulunduğu sokakta bir araya gelen yüzlerce kişi, “Türkiye laiktir laik kalacak”, “Katiller halka hesap verecek”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Gün gelecek, devran dönecek, katiller halka hesap verecek” sloganları eşliğinde Mumcu’nun katledilmesine 24. yılında da tepki gösterdi. Mumcu’nun evinin bulunduğu binaya CHP’li gençler tarafından “Unutmayalım ki, cesurlar bir kez, korkaklar bin kez ölür” pankartı asıldı. TBMM’de kabul edilen anayasa değişikliği paketine referandum yolunun gözükmesinin ardından sokakta bulunan yüzlerce kişinin yakalarına farklı renklerde ‘hayır’ kokartlarını asmaları ve “Uğur Mumcu ‘Hayır’ diyor” dövizleri taşımaları da dikkat çekti. Ayrıca Mumcu’nun katledilmesinin ardından 25 Ocak 1993’te ‘Susturamazlar’ manşetli yayımlanan Cumhuriyet gazeteside Mumcu’nun sevenlerinin ellerinde taşınarak anıtına bırakıldı. 

Türküler yakıldı

Mumcu’nun yüzlerce seveni, bombanın patladığı yerdeki anıta bırakılan karanfiller ve yakılan mumlarla Mumcu’yu kaybetmenin acısının 24 yıl geçmesine karşın hâlâ tazeliğini koruduğunu gösterdi. Devrimci marşlar eşliğinde anıt önünde bir araya gelen yurttaşlar solist Faruk Demir’in sesinden hep bir ağızdan “Uğurlar Olsun” türküsünü ve marşları söyledi. 

Fakültesi unutmadı

Uğur Mumcu’nun mezun olduğu Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Mumcu’yu unutmadı. Fakülteye, Uğur Mumcu ve Ali Gaffar Okkan için afiş asan öğrenciler, “Cumhuriyet’in neferi olduğu için emperyalizm tarafından katledilen Uğur Mumcu’yu fakültesinde anıyoruz. Mumcu’ya söz veriyoruz. Gençlik, durmaksızın Atatürk devrimlerinin ve Cumhuriyet’in yılmaz bekçisi olacaktır” dedi. 

ISRARLA VE KARARLILIKLA

CHP Genel Başkanı kemal kılıçdaroğlu ve milletvekilleri Murat Emir, Şenal Sarıhan, cHP Ankara İl Başkanı Adnan keskin, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve yenimahalle Belediye Başkanı Fethi yaşar ile birlikte Mumcu ailesini evinde ziyaret etti. kılıçdaroğlu, milletvekilleri ve Mumcu’nun eşi Gürdal Mumcu siyaset gündemini değerlendirdi. kılıçdaroğlu ile birlikte Güldal Mumcu, çocukları Özgür ve Özge Mumcu; Uğur Mumcu’nun katledildiği yer olan Faili Meçhuller Anıtı’na kırmızı karanfiller bıraktı; mumlar yaktı.

Kılıçdaroğlu, anmadan ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada “Uğur Mumcu. kalpaksız kuvayı Milliyeci, bir devrimci, özgürlükten, demokrasiden yana olan bir gazeteci, bir bilim insanı aynı zamanda. katledilişinin 24’üncü yılında anıyoruz. Anmaya devam edeceğiz” dedi. Mumcu’nun medya, bilim ve düşün dünyasının önemli bir ismi olduğunu vurgulayan kılıçdaroğlu, “Silahı çeken katillerin arkasında kimler vardı? Asıl failler kimlerdir? Onların bulunması için söz verilmişti ama bugüne kadar verilen sözler yerine getirilmedi. Israrla ve kararlılıkla bekliyoruz. Uğur Mumcu’yu kimler katletti? Aydınlanmadan, bilimden, insandan, haktan hukuktan yanaydı. Dolayısıyla böylesine önemli bir ismi kaybetmenin acısını her yıl birlikte yeniden yaşıyoruz” diye konuştu. kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından da “cesur bir gazeteci, büyük bir aydın, çok değerli bir insandı... Haince katledilişinin 24. yılında Uğur Mumcu’yu saygı ve özlemle anıyorum” ifadeleriyle Mumcu’yu bir kez daha anarken, 2001 yılında Diyarbakır Emniyet Müdürü iken suikast sonucu yaşamını yitiren Gaffar Okan’ı da unutmayarak, “Mesleğini büyük özveriyle yaparak halkın sevgisini kazanan ve 16 yıl önce alçak bir saldırıda şehit düşen Gaffar Okkan’ı saygıyla anıyorum” mesajını paylaştı. 

 

Ne mutlu kalemini satmayana

Anma törenini düzenleyen Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) gazetemizin tutuklu yazar, çizer, muhabir ve yöneticilerini de unutmadı. Mumcu’nun bugünleri de anlattığı cumhuriyet köşe yazılarını yeniden okuyan um:ag eğitmenlerinden tiyatrocu Şebnem Gürsoy, yaptığı konuşmada “Hiçbir güç, Mumcu’yu inandığı değerlerinden geri çeviremedi, tehditlere aldırmadı, düşüncelerinden ödün vermedi, onurunu çıkarlarının
üzerinde tuttu” diyerek Mumcu’nun günümüzü görüp gerçekleri yazdığını belirtti. Gürsoy, “ne mutlu silahlara karşı olanlara, ne mutlu eğilmeden bükülmeden gerçekleri yazanlara, ne mutlu laik ve demokratik bir Türkiye için kalemini elden düşürmeyenlere, ne mutlu kalemini satmayan yiğit gazetecilere” diyerek başta cumhuriyet gazetesinin tutuklu yazar ve yöneticileri olmak üzere gerçeği yazmayı görev edinmiş gazetecilere selam gönderdi

'BELKİ DE HAPİSTE OLACAKTI'

24 yıl önce bombalı saldırı ile öldürülen gazetemiz yazarı Uğur Mumcu Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde anıldı. DİSK Basın-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada “Eğer Uğur Mumcu yaşasaydı eminiz ki ya buraya ifade vermeye gelecekti, kim bilir belki de hapishanede olacaktı diğer Cumhuriyet yazar ve yöneticileri gibi” denildi. DİSK Basın İş-Sendikası, 24 yıl önce arabasına yerleştirilen bomba ile öldürülen gazetemiz yazarı Uğur Mumcu’yu dün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde yaptıkları basın açıklamasıyla andı.

Açıklamaya DİSK Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Faruk Eren, gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Bülent Özdoğan, gazeteci Ertuğrul Mavioğlu’nun aralarında olduğu gazeteciler ve CHP Milletvekili Barış Yarkadaş katıldı. Açıklamada konuşan Faruk Eren, 24 Ocak tarihinin basın tarihi için önemli bir gün olduğunu vurgulayarak, “Bugün hapishanelerde gazeteciler var. Eğer Mumcu yaşasaydı eminiz ki ya ifade vermeye gelecekti ya da belki de diğer Cumhuriyet yazarları Murat Sabuncu, Kadir Gürsel, Musa Kart, Ahmet Şık gibi hapishanede olacaktı” dedi. Mumcu’nun basın tarihinin en önemli gazetecilerinden, üstatlarından biri olduğunun altını çizen Eren, “Uğur Mumcu’yu ve katledilen tüm gazetecileri saygıyla anıyoruz. Hapishanelerde bulunan meslektaşlarımıza dayanışma içinde olduğumuz bir daha yineliyor, onların serbest bırakılmasını istiyoruz” diye konuştu.

CHP’li Yarkadaş ise, Mumcu’nun öğrencileri ve arkadaşlarının farklı bir kaderi yaşamadığını aktararak, “Uğur Mumcu, gerçekleri yazdığı için aracı bombalanarak katledildi. Katledemediklerinin bir kısmını yargılıyor, bir kısmını da cezaevine atıyorlar. Uğur Mumcu, bugün yaşasaydı ya bizimle birlikte burada olacak, ya şu an adliyede ifade verecek ya da Cumhuriyet gazetesinin diğer çalışanları Akın Atalay, Musa Kart ve Ahmet Şık’la aynı kaderi paylaşacaktı. Mumcu, Silivri Cezaevi’nde, yazdıklarından ötürü bir bakıma iktidar tarafından cezalandırılacaktı” dedi. “Türkiye’de her şey değişiyor, gazetecilerin kaderi değişmiyor” diyen Yarkadaş, cezaevlerinde 140 gazeteci bulunduğuna, basın yayın organlarının KHK’lerle kapatıldığına dikkat çekti. Yarkadaş iktidara seslenerek, “Gazetecileri katletseniz de cezaevine atsanız da gerçekleri yazmaktan hiçbir koşulda vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

ONU BUGÜN DAHA İYİ ANLIYORUZ

Uğur Mumcu için yurdun dört bir yanında anma etkinlikleri düzenlendi.

İZMİR: Çiğli Uğur Mumcu Parkı’nda düzenlenen törene yağan yağmura rağmen yoğun katılım yaşanırken gençlerin 12 parçanın bir araya getirilmesiyle oluşturduğu Uğur Mumcu resmi büyük beğeni topladı. Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, “Cumhuriyet ve demokrasinin ilelebet yaşaması için böyle korkusuz yazarlara ihtiyacımız var” dedi. Karabağlar’daki Uğur Mumcu Parkı’nda düzenlenen anma törenine, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Tayfur Göçmenoğlu ve yurttaşlar katıldı. Purçu, bu ülkenin Uğur Mumcu ve onun gibiler sayesinde ayakta olduğunu söyledi.

ESKİŞEHİR: Mumcu için Eskişehir’de adını taşıyan ve bombalı saldırıya uğradığı otomobilinin sergilendiği parkta anma töreni düzenlendi. Törene CHP milletvekilleri Utku Çakırözer ve Gaye Usluer, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile çok sayıda kişi katıldı. Sivil toplum kuruluşları ise Vilayet Meydanı’ndaki anmada Mumcu’nun “Sesleniş” yazısını okudu.

ADANA: CHP ve ADD’nin öncülüğünde Uğur Mumcu Meydanı’nda yapılan anmaya CHP milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer, İbrahim Özdiş, Vatan Partisi, ADD, ÇYDD, Alevi Bektaşi Derneği, Eğitim-Sen ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu katıldı. Mumcu için Seyhan Belediyesi’nin Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde sinevizyon gösterisi ve müzik dinletisi apıldı. Çukurova Belediyesi’nin Orhan Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlediği etkinlikte ise, gazeteci yazar Tayfun Talipoğlu, “Uğur Mumcu ve Gazetecilik” başlıklı şiirli bir sunum yaptı.

BURSA: Uğur Mumcu’yu anmak izin Setbaşa-Atatürk Anıtı arasındaki yürüyüşe Bursa Valiliği tarafından OHAL gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi, Bursa Gazeteciler Cemiyeti, demokratik kitle örgütleri, meslek odaları bu yıl anma etkinliğini Nilüfer Ataevler’deki Basın Kültür Sarayı önünde yaptı. Ortak basın açıklamasında, “Bugün Atatürk’ün, Cumhuriyet’in tasfiye edilmek istenmesine tepki göstermek, çocuklarımızın geleceğine mesleğimize ve ülkemize sahip çıkmak, hem memleketimize hem de Mumcu’ya karşı borcumuz” denildi.,

ZONGULDAk: Zonguldak Demokrasi Platformu tarafından Madenci Anıtı’nda düzenlenen törene CHP İl Başkanı Ahmet Altun, Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanı Ahmet Demirci katıldı. Platformun Dönem Sözcüsü Erdoğan Kaymakçı, “Mumcu, ‘tarikatlara ve cemaatlere alınan genç çocuklar, 30 yıl sonra general olacaklar ve Cumhuriyete karşı ayaklanacaklar’ sözüyle bu günleri göstermiştir” dedi.

EDİRNE: Edirne Belediyesi önünde toplanan 100 kişilik grup, Uğur Mumcu fotoğraflarıyla Atatürk Anıtı’na yürüdü. Atatürk Anıtı’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından grup, Uğur Mumcu Parkı’na geçti.

İZMİT: Uğur Mumcu İzmit’te adını taşıyan parkta Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti, Kocaeli Barosu ve Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği işbirliğiyle düzenlenen anma törenine çok sayıda kişi katıldı. Uğur Mumcu büstünün önüne karanfiller bırakıldı, sevenleri kitaplarını okudu.

 

BALIKESİR: Atatürk Anıtı ve Yeşilli TUİK meydanında anma etkinlikleri yapıldı. Sivil Toplum Örgütleri adına konuşan İlhan Öner, “Demokratik Kitle örgütleri olarak bizler acısını aynı tazelikle yaşattığımız Uğur Mumcu, Muammer Aksoy’u saygı ile anıyor, unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.

TRABZON: ADD Şube Başkanı Cemal Verep,“Uğur Mumcu’yu katleden güçler, adım adım ülkeyi karanlığa sürüklediler” dedi. Eğitim İş Şube Başkanı Temar
Özlü, “Onu ve tüm devrim şehitlerimizi derin bir özlem ve saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı.

SAMSUN: İlkadım İlçesi’nde bulunan Uğur Mumcu Parkı’nda bir araya gelen siyasi parti, oda, sendika ve dernek üyeleri Uğur Mumcu’nun anıtına kırmızı karanfiller bıraktı. CHP İl Başkanı Tufan Akcagöz, “Uğur Mumcu, bir aydınlanma meşalesi olmuştur” dedi.

MALATYA: CHP İl Başkanı Enver Kiraz, “Bu ülkede demokrasi için, hukukun üstünlüğü için, insan hakları için canı pahasına doğruları yazmaktan geri durmamış aydınlarımız anıyoruz” diye konuştu.

İSKENDERUN: CHP İlçe Başkanlığı’ndaki anma töreni Atatürk, devrim şehitleri ve Uğur Mumcu için saygı duruşu ile başladı. Gençlik Kolları Başkanı Onur Baştaş, “Gazecilik gibi onur gerektiren bir mesleği hakkıyla yapan,doğru bulduğunu değil bulduğu doğruları yazan aydın bir gazeteciydi” dedi.

GAZİANTEP: CHP Şahinbey İlçe Başkanı Hüseyin Yalçın, “Uğur Mumcu’yu sadece anmak ile kalmamalıyız, onu anlamalıyız, eserlerini yeni nesle aktarmalıyız” dedi. 

Erdem Gül: Gerçekleri yazan gazeteciler cezaevinde  Kaynak: Cumhuriyet.com.tr