Eski Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, uefa'nın finansal faır play uygulamasını eleştirdi. Aysal geçmişten gelen banka borçlarının ve döviz kurlarındaki değişimin Türk kulüplerini diğer Avrupa kulüplerine göre daha fazla etkilediğini söylerken şöyle konuştu; “Finansal Fair Play bana kalırsa yanlış bir kurgu. 2018 senesinde yanlış hatırlamıyorsam UEFA'nın kulüplerle kontratı bitiyor.

UEFA'nın dolgu maddesi olarak kullandığı kulüpler var bir de asil kulüpler var. UEFA kurulduğunda kurumun yapısı içinde bazı büyük kulüplerin favorize edildiği, onlara daha fazla ve daha iyi haklar tanınan sistemde kurulmuş. 2018'den evvel diğer kulüpler, bu sistemi değiştirmek için çaba göstermezlerse, bir dönem daha bu böyle devam eder. Onun için bundan 2 sene evvel Londra'da UEFA'ya alternatif olarak bir Avrupa Ligi kurulmasını önerdiğimde bayağı bir gürültü çıkmıştı. Ama bugün bu temanın işlenmesi gerekiyor."

"BİZİM KULÜPLERİMİZ DURDUĞU YERDE ZARAR EDER"

Finansal Fair Play olayının sadece Galatasaray'ı değil Türkiye'de bütün kulüplerin başını ağrıtacak bir olay olduğunu savunan Aysal, "Türkiye'nin Avrupa'dan farklı bir yapısı var. Bizim kulüplerimiz durduğu yerde zarar eder. Kur farklarından, aşırı borçlanmanın faizinden zarar eder. Kulübün futbolcu alıp satmaktan zarar etmesine gerek kalmıyor, bu iki operasyon yeter. 2011'de kulübün başına geldiğimde 328 milyon Dolar borcu vardı, giderken de aşağı yukarı aynı borçta bıraktım. Türk lirasına baktığınız vakit uçuyor. Kulübü borçlandırmış olmuyorsunuz. Politik ve yaşadığımız ortam kulüpleri geriye doğru itiyor.” ifadelerini kullandı.

"BENDEN SONRAKİ BAŞKANLAR 'EYVAH YANDIK' DİYE BAĞIRMAYA BAŞLADILAR"

Galatasaray'ın mali durumunun kendi dönemindekinden farklı olmadığını ifade eden Ünal Aysal, kendisinden sonra göreve gelen başkanların performansını değerlendirdi. Başkanların büyük rakamlarla oynamaya alışmaları gerektiğini aktaran Ünal Aysal, "Kulübün 2000'lerden beri artarak 328 milyon Dolar'lık bir borç birikimi varsa ki, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ta da bu borçlar var. Bu borç birikimi dolar cinsindense, zaten geçmişten gelen bir sorun. Bu sorunla yaşamak zorundasınız. 3.5 sene bu sorunla yaşadım. Ama benden sonra gelen başkanlar ‘eyvah yandık’ bağırmaya başladılar. Çünkü bu tip rakamlarla oynayacak ve bu rakamları yönlendirecek tecrübeleri büyük bir ihtimalle yoktu. Ama yavaş yavaş alışacaklar. Bu rakamlarla nasıl oynanacağını, nasıl kendilerini savunacaklarını öğrenecekler." yorumlarında bulundu.

BAŞKANLIĞA ADAYLIĞA KAPILAR KAPALI

Ünal Aysal, Galatasaray başkanlığına yeniden aday olmayı düşünmediğini; ancak ihtiyaç duyulduğunda bütün Galatasaraylılar gibi üzerine düşeni yapacağını söyledi ve "Görevler yapılır, başarılı veya başarısız olursunuz. Onun kararını toplum verir. Ama aynı göreve tekrar sizin geri dönüyor olmanız, sizden sonra gelenlerin başarılı olmadığının işaretidir. İnşallah böyle bir şey olmaz. Bunu ben de istemem. Şu andaki yönetimin ve bundan sonraki yönetimlerin de başarılı olmasını isterim. Yaptığım meslek beni yeteri kadar meşgul ediyor. Şu anda kafamda öyle bir şey yok. İnşallah Galatasaray'ın da buna ihtiyacı olmaz. İhtiyaç olduğunda da bütün Galatasaraylılar, Fenerbahçeliler de Beşiktaşlılar da öyle görev halinde çağrıldığında giderler. Ben de sıradan bir Galatasaraylıyım. Diğerlerinden farkım yok." açıklamalarını yaptı.

2011 - 2014 yılları arasında galatasaray başkanlığı yapan ünal aysal, 2 lig şampiyonluğu, 1 türkiye kupası ve 2 süper kupa şampiyonluğu yaşamıştı.

(Ntvspor)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr