MİT TIR’ları haberi nedeniyle Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcimiz Erdem Gül’ün serbest bırakılması istemiyle gazeteci Mete Akyol tarafından 73 gün önce başlatılan Umut Nöbeti’ni dün Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreter Vekili Jaap Wienen, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Luca Visentini, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Dr. Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Genel Başkan Yardımcısı Celal Ovat, avukat Mustafa Karakaş ve gazeteciler Şahin Alpay, Ömer Madra ve Cihan Güner devraldı.

Burada konuşan Jaap Wienen, 160 farklı ülkeden 182 milyon işçi adına Silivri’de bulunduklarını belirterek, “Gazeteci arkadaşımız Can ve Erdem’e destek için buradayız. Gazetecilerin tutuklu bulunmaları Türkiye için bir utançtır. Ben daha önce Myanmar ve Belarus gibi çeşitli ülkelerde cezaevlerini ziyaret ettim. Bu ülkeler baskıcı ülkeler ama Türkiye AB’ye üye olmaya çalışan bir ülke. Gazetecileri içerde tutmaları utanç verici. 2 ay önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup göndererek iki gazeteci dostumuzun serbest bırakılması çağrısı yapmıştım. Daha üzücü olan da Erdoğan’ın “Bu haberi yapanlar bedelini öderler” demesi. Bütün dünya bu yaşananları görüyor. Dünyadaki bütün sendikalar bunun ne kadar utanç verici olduğunun farkında. Yetkilileri göreve çağırıyoruz” dedi.

‘Avrupa’yı uyaracağız’

Tutuklu gazeteciler için gerekli girişimleri yapacaklarını vurgulayan Luca Visentini ise Can Dündar ve Erdem Gül’ün halkı bilgilendirdiği için ve görevlerini yaptıkları için tutuklandığını söylerek, “Dayanışmamız sadece bu ziyaretten ibaret kalmayacak. Gerekli eylem ve girişimleri başlatacağız. Avrupa’ya döner dönmez Avrupa komisyonuyla bağlantıya gireceğiz. Çünkü Türkiye AB’ni üyesi olmak istiyor. Eğer bu ülke AB’nin üyesi olmak istiyorsa Avrupa’daki temel hakları yerine getirmeli. Burada AB yetkililerini göreve çağırıyoruz. Avrupa’nın buna sessiz kalmayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

‘Sağır sultan da duydu’

Suriye’ye insani yardım adı altında TIR’lar içerisinde gönderilen silahları sağır sultan bile duydu, diyen Kani Beko ise özetle şunları söyledi: “Böyle anlamsız bir gerekçeyle sadece doğru haber yaptıkları için bu gazeteci kardeşlerimin cezaevlerine gönderilmeleri bizim için bir zulüm. Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verilen bu kararlar siyasidir. Onlar için hak etmedikleri bir karar verildi. Biz DİSK olarak bu arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını ve görevlerinin başına dönmesini diliyoruz.”

Umut Nöbeti’ni öğleden sonra ise gazeteciler Şahin Alpay, Ömer Madra, Cihan Güner ve avukat Mustafa Karakaş devraldı. Umut Nöbeti’ni bugün Cumhuriyet gazetesi Görsel Yönetmeni Hakan Akarsu ve İstanbul Demokrat Ordulular Platformu üyeleri devralacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr