Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcimiz Erdem Gül’e destek amacıyla Silivri Cezaevi önünde tutulan Umut Nöbeti’ni dün film yapımcısı Abdülkadir Turgut, yönetmen Görkem Turgut, istatistik uzmanı Nilüfer Erdem, Herkes İçin Demokrasi Derneği Başkanı Selahattin Balta ve üyeleri, Eskişehir’den gelen CHP Tepebaşı İlçe Kadın Kolları üyeleri devraldı.

Cezaevi önünde 65. gününü geride bırakan Umut Nöbeti’nde konuşan Görkem Turgut, “Belki biz dışarıdayız ama bilincimiz de, yüreğimiz de özgür tutsaklarla” dedi. Nilüfer Erdem ve Abdülkadir Turgut ise yaptıkları ortak açıklamada “Adaletin bir gün herkese lazım olacağı bir hukuk devletinde yaşamak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bunu hak etmiyoruz

Nöbetin öğleden sonraki bölümünde konuşan Herkes İçin Demokrasi Derneği Kurucu Genel Başkanı Selahattin Balta, Türkiye’nin Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 196 ülke arasında 106. sırada yer aldığını anımsatarak “Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde 102 ülke arasında 80. sırada. Bu ülke bunu hak etmiyor” dedi. Balta, şöyle devam etti.

“Bu ülke özgürlük ve demokrasinin beşiği haline gelerek bir model olacağına, endişeyle bakılan ve endişeyle yaşanan bir ülke olmayı hak etmiyor. Bu ülkenin geçmişinde ortak ve eşit bir geleceği inşa edebileceğimiz bir miras var. Basın ve ifade özgürlüğü, muhalefet hakları, tercihlerini özgürce yaşayabilme hakkı, temel insan hakları hepimizin gerçekleşmesi için mücadele ettiği, uğruna bedeller ödediği vazgeçilmez haklar. Bu haklar bizim çocuklarımıza en büyük mirasımız olacak. Bu haklardan vazgeçmek, Türkiye’nin kendi geçmişinden vazgeçmesi demek. Biz vazgeçmeyeceğiz. Bu duyarlılıkta olan herkesi bizimle birlikte haklar mücadelesi vermeye çağırıyoruz.”

Eskişehir’den gelen CHP Tepebaşı İlçe Kadın Kolları Başkanı Gökçe Kurt da “Burada olmak bizim için onur. Gerektiği zaman yine buraya geliriz, yine burada oluruz” diye konuştu.

Nöbette bugün

Umut Nöbeti’ni bugün tiyatro eleştirmeni Gülşen Karakadıoğlu ve tiyatro oyuncusu Gülçin Üstüntaş ile MİMESİS Sahne sanatları portalı üyeleri devralacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr