MİT TIR’ları haberi nedeniyle Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün serbest bırakılması istemiyle Silivri Cezaevi önünde sürdürülen Umut Nöbeti’ni Esenlertime internet sitesinin sahibi Erdoğan Aksu, yazar Hatice Eroğlu Akdoğan ve İstanbul Eczacılar Odası Yönetim Kurulu üyeleri ve İEO Basın Yayın Komisyonu devraldı.

‘Gazeteciler baskı altında’

Yoğun kar yağışı altında sürdürülen umut nöbetinin 56. gününde sabah ilk nöbeti Esenlertime internet istesi sahibi Erdoğan Aksu ile yazar Hatice Eroğlu Akdoğan tuttu. Gazetecilerin baskı altında olduğunu belirten Aksu, “Doğruları, gerçekleri tarafsız bir şekilde topluma aktaran tüm gazeteciler baskı altındadır, sansür işletilmektedir, içeri alınmaktadır”dedi.

Umut Nöbeti’ni öğleden sonra ise İstanbul Eczacı Odası (İEO) yöneticileri ve İEO Basın Yayın Komisyonu nöbeti devraldı. Eczacılar adına Can Dündar ve Erdem Gül’e hitaben yazdıkları mektubu okuyan Sibel Özkan Tarım,“ Çuvala sığamayan bir kötülüğün, hukuku çiğneyerek meşru sayılma telaşının bedelini ödüyoruz toplum olarak hep birlikte. Siz iki gazeteci bu mücadelenin en önündesiniz. Çok yakında biteceğine inandığımız bu tutsaklık sürecinde her an yanınızda olacağız. Demokrasiye, adalete ve barışa çok ihtiyacımız var. Bizi üşüten aynı iklim, bizi duvarlar ayırmıyor, hepimiz üşüyoruz, hepimiz tutsağız.”

Purçu: Bu beni üzüyor

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Dündar ve Gül’ü ziyaret etti. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü önüne çeşitli Roman derneklerinin temsilcileriyle birlikte gelen Purçu kısa bir açıklama yaptı. Özcan Purçu “Onları bir görelim dedik. Biraz moral verelim istedik. Böyle bir durumun olması beni çok üzüyor” dedi. Bir ülkede gazetecilerin tutuklu olması halinde demokrasiden, özgürlüklerden söz edilemeyeceğini söyleyen Purçu, “Dündar ve Erdem’in tutuklu olması Türkiye’nin dışarıdaki imajına zarar veriyor. Biz hep birlikte bu ülkenin saygınlığını korumak zorundayız. Eğer bir ülkede siz gazetecileri hapse atıyorsanız, o ülkenin saygınlığından bahsedemezsiniz. Şu anda bizim ülkemiz bu durumda. Bir an önce bitsin artık, ayıp” diye konuştu.

Uluslararası gazetecilik Nöbet’te

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Etik Gazetecilik Ağı (EJN), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), PEN International, Dünya Gazete ve Haber Yayıncıları Birliği (WAN-IFRA) ve Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO), Adalet Bakanlığı’na ortak bir başvuruda bulunarak Dündar ve Gül ile görüşme talep etmişti. Ancak bakanlık bu talebi reddetti. IPI, CPJ, RSF ve EJN’in temsilcileri Silivri Cezaevi önünde bakanlığın ret kararını bugün saat 11.00’de bir basın açıklamasıyla protesto edecek. Uluslararası gazeteciler bu kapsamda Umut Nöbeti’ne de katılacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr