Dün sona eren 21. İzmir Kitap Fuarı'ndaki imza günü için kente gelen gazeteci Ümit Zileli, sabaha karşı gözaltına alındı. 12 Eylül darbe döneminin Diyarbakır Cezaevi Müdürü Esat Oktay Yıldıran'a televizyon programında “işkenceci” dediği suçlamasıyla sabaha karşı 5'te gözaltına alınan Zileli, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Zileli'nin, Diyarbakır'daki görevi sona erdikten sonra İstanbul'da öldürülen Yıldıran aleyhindeki sözleri nedeniyle ve Yıldıran'ın oğlunun şikayeti sonucu, İzmir 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde süren dava kapsamında gözaltına alındığı öğrenildi.

Zileli, gözaltıyı Twitter'dan paylaştığı “Kitap Fuarına geldiğim İzmir'de sabahın 5'inde gözaltına alındım. Alsancak Karakolu'ndan herkese günaydın” mesajıyla duyurdu. Zileli'nin avukatı Murat Ergün, gelişmeleri şöyle aktardı:

“Televizyon programındaki sözleri nedeniyle Yıldıran'ın oğlu tarafından şikayet edildiği anlaşılıyor. Hakaret iddiasıyla sabah 5 sıralarında gözaltına alınmış. Adliyede ifade verdik, suçlamaları kabul etmedik. Zileli, adliyede serbest bırakıldı. Böyle bir suçlama zaten kabul edilemez. 'İşkenceci' zaten aleni bir durum. Bu kişi hakkındaki iddiaları ilk kez Ümit Zileli dile getirilmedi. Yaptığı, bilinen bir konuyu televizyon ekranlarında yinelemekten ibaret. Gazeteci olarak kamuoyunu ilgilendiren böyle bir konuda açıklamada bulunması son derece normal.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr