Uluslararası Af Örgütü, tutuklu akademisyenler için kampanya başlattı.  

Türkiye yetkililerini, Muzaffer Kaya, Esra Mungan, Kıvanç Ersoy ve Meral Camcı'yı serbest bırakmaya ve onlara yönelik tüm suçlamaları düşürmeye, tutuklu hiçbir akademisyeni tutukluluk süresince tecrit altında tutmamaya ve bildiriyi imzalayan ilk akademisyenlere yönelik soruşturmaları durdurmaya çağırdı.

“Bildiri ifade özgürlüğü kapsamında güvence altında”

Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi imzacılarından Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya, Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Doç. Dr. Kıvanç Ersoy 15 Mart’ta, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı de 31 Mart’ta “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklandı. Dört akademisyen 10 Mart’ta Barış İçin Akademisyenler İstanbul grubu adına barış çağrılarının arkasında olduklarını belirttikleri basın toplantısı düzenlemişti.

Ankara ve İstanbul Başsavcıları da dört akademisyenin de aralarında yer aldığı ilk imzacılara cezai soruşturma açtı.  

Uluslararası Af Örgütü, Adalet ve İçişleri Bakanı’na hitaben hazırladıkları imza kampanyasında basın açıklaması ve bildirideki ifadelerin şiddete teşvik etmediğini söyledi:

“Dört akademisyenin 10 Mart'taki basın açıklamasındaki ifadeleri ve 11 Ocak'ta 1128 akademisyen tarafından imzalanan bildirideki ifadeler hiçbir şekilde şiddete teşvik etmemektedir ve ifade özgürlüğü hakkı kapsamında güvence altındadır.  

“Sizi tutuklu olan Muzaffer Kaya, Esra Mungan, Kıvanç Ersoy ve Meral Camcı'yı serbest bırakmaya ve onlara yönelik tüm suçlamaları düşürmeye, tutuklu hiçbir akademisyeni tutukluluk süresince tecrit altında tutmamaya ve bildiriyi imzalayan ilk akademisyenlere yönelik soruşturmaları durdurmaya çağırıyorum.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr