LGBTİ’ler toplumsal hayatın her alanında cinsiyet kimlikleri ve cinsel yönelimleri sebebiyle ayrımcılığa maruz kalıyor, nefret suçlarının ve nefret cinayetlerinin hedefinde yer alıyor. Son beş yılda homofobi ve transfobi nedeniyle yüzlerce kişi nefret suçu mağduru oldu ve en az 41 kişi nefret cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi

Nefret suçlarının endişe verici boyutlara ulaşmasında ise önyargılardan şiddete uzanan, kimsenin sorgulamak istemediği kemikleşmiş düşünce ve davranışlar başı çekiyor.

Türkiye'de ve tüm dünyada LGBTİ hakları alanında çalışmalar yürütmeye devam eden Uluslararası Af Örgütü, homofobinin ve transfobinin ulaştığı ‘absürt’ seviyelere dikkat çekmek amacı ile #GayTurtle kampanyasını yarattı. Toplumda yer alan önyargıları kırmak ve insanları yeniden düşünmeye sevk etmek için düşünceleriyle yüzleşecekleri bir video projesini hayata geçirdi.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi'nin TBWAISTANBUL ile birlikte yürüttüğü proje için işlek bir akvaryum dükkanına sekiz adet gizli kamera yerleştirildi. Olacaklardan habersiz kişilere ise sahip olmak istedikleri kaplumbağanın eşcinsel olduğu söylendi. Gelenlerin önceden beğendikleri, sevimli bir kaplumbağanın eşcinsel olduğunu öğrendikten sonraki tepkileri ise LGBTİ bireylerin toplum yaşantısında maruz kaldıkları yaklaşımları özetler nitelikteydi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr