Her 2 kadından yalnızca 1’i modern yöntemlerle korunuyor. Bu da doğum kontrol yöntemlerine olan ihtiyacı aslında gözler önüne seriyor. Doğum kontrol hapı kullanımı da ülkemizde oldukça düşük. Bu rakam Almanya’da yüzde 59, Fransa’da yüzde 36, Cezayir’de yüzde 45.9, Zimbabwe’de yüzde 43, Bangladeş’te yüzde 26.2, İran’da yüzde 18.4 iken Türkiye’de yüzde 9

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da geçen günlerde düzenlenen “Küresel Kadın Konferansı”nda ülkemizdeki durumu değerlendiren Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, Türkiye’de doğum kontrol yöntemlerine yönelik bilincin halen düşük olduğunu söyledi. Doğum kontrol hapı kullanım oranının ülkemizde çok düşük olduğuna dikkat çeken Demir, “Cezayir, Zimbabwe, Bangladeş, İran gibi ülkelerin bile gerisindeyiz” dedi.

Şehir efsaneleri

Doğum kontrol haplarında Türkiye’nin yüzde 30’unun halen efsanelere inandığını anımsatan Demir, “Yapılan son araştırmalara göre her 10 kişiden 3’ü doğum kontrolü konusunda efsanelere inanıyor. Doğum kontrol hapları kilo aldırmaz, kısırlık yapmaz. Geçen yıl 32 binden fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırma gösteriyor ki, doğum kontrol haplarının düzenli kullanımının yumurtalık ve rahim kanseri riskini azaltma konusunda kanıtlanmış faydaları bulunuyor. Toplam kanser riski ve tüm nedenlere bağlı mortalitede yüzde 10 azalma sağlıyor” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr