Okmeydanı Cemevi'nde Mayıs 2014'te cenaze törenine katılmak için bekleyen Uğur Kurt'u silahından çıkan kurşunla öldüren polis Sezgin Korkmaz'a beraat gibi 12 bin 100 TL adli para cezası verilmesiyle ilgili Kurt ailesi ve avukatları bugün Galata'daki İstanbul Barosu binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Gülay Yedekçi, Barış Yarkadaş ve Hilmi Yarayıcı ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Aile avukatlarından Aslı Kazan, toplantının başlangıcında "Uğur'un eşi Narin de burada olmak isterdi ancak küçük Kemal (oğlu) büyüyor ve bu durum onu olumsuz etkilediği için bugün aramızda yoklar" dedi. Toplantıya Uğur Kurt'un peşi sıra kansere yakalanan annesi Güllünaz Kurt ve babası Kemal Kurt katıldı. Toplantıda olay anına ilişkin görüntüler izletildi.

"Tehlikedesiniz"

Toplantıda ilk olarak aile avukatlarından Turgut Kazan konuştu. Kazan, mesleğini seven avukatlar olduklarını belirterek, "Biz görevimizi yargı yeri içinde yaparız, basın açıklaması yapmayız. Yargı yoksa, bu olay toplumun yaşama hakkı için tehdit oluşturuyorsa böyle açıklamalar yapmayı görev sayarız. Böyle bir tehlike ile karşı karşıyasınız, karşıyayız. Can güvenliğimiz güvencesizdir. Bu karar o yola giden yolu biraz daha açmıştır. Kamu görevlilerinin suç işlemelerine karşı tam bir cezasızlık uygulanıyor. Etkin soruşturma ve yargılama yapılmıyor" dedi.

Heyet görüntüleri izlemedi

Avukat Kazan, toplantı başlangıcında izletilen olay anına ilişkin görüntüleri sanık polis Sezgin Korkmaz'a para cezası veren mahkeme heyetinin izlemediğini söyleyerek, "Tanıklar da eski heyet tarafından dinlendi. Son oturuma kadar sanığı da görmeden takdiri indirim bile uyguladı. Mütalaaya, müfettiş raporuna rağmen bu cezanın verilmesi kabul edilemez. Kamuoyunu uyarıyoruz. Bu sadece Kurt ailesinin uğradığı haksızlıkla sınırlı kalmıyor. Bu örnek hepimizin yaşama hakkını tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Türkiye, Meksika olacak, hiçbirimizi can güvenliği kalmayacak. Kurşunun kime isabet edeceği polisin umrunda bile olmayacak. Eşinizle dostunuzla gezerken, cenaze törenindeyken kurşun isabet edecek ve öleceksiniz" ifadelerini kullandı.

"O terazi polisler için mi?"

Ardından anne Güllünaz Kurt, "3 kişinin katili için 12 bin lira verildi. Bu bir kişinin katili değil 3 kişinin katili. Oğul, anne, babanın katili. Adliyeye terazi koymuşlar. Bunu polisler için mi koymuşlar? Her gün çocuğu 'babam işten ne zaman gelecek' diyor. Ben niye avutuyorum çocuğumu? O hakimin hiç mi vicdani yok? Ellerini vicdanına koysunlar" diye söz konusu para cezasına tepki gösterdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr