Bu yaz için başta Ruslar olmak üzere yabancı turistten umutlu olmayan Antalyalı turizmcilerin gözü yerlide olsa da maliyet hesapları ucuz tatil imkânını kısıtlıyor.

Antalya’da faaliyet gösteren 5 yıldızlı her şey dahil otellerin fiyatlarına bakıldığında bu durum ortaya çıkıyor. Geçen yılın Nisan ayında ilana çıkan fiyatlarla şu andaki ilanlarda yer alan fiyatlar karşılaştırıldığında, söz konusu otellerin haziran, temmuz, ağustos ayları için ortalama gecelik fiyatları inmek bir yana yükselmiş durumda.

GRUPLAR, TÜM OTELLERİ AÇMIYOR

Bu hesaplamaya göre, geçen sene ortalama fiyatı 322 TL olan her şey dahil otellerde bu yılkı ortalama fiyat 354 TL olarak ortaya çıkıyor. Bir başka deyişle, indirim bir yana geçen seneye göre yüzde 9.9, yani neredeyse yüzde 10’luk zam olduğu dikkat çekiyor. Peki ne oldu da indirim beklerken bu büyük yatırımcılar farklı bir fiyat politikası benimsediler? Bu sorunun cevabı turizm sektöründe benimsenen bir maliyet idare politikasında yatıyor. Buna göre, büyük otel grupları bu yaz yatak kapasitelerinin önemli bir kısmını açmamayı tercih etti. Bu oran kimilerine göre yüzde 20’lerde kimilerine göre ise yüzde 40’lara varıyor.

Oran ne olursa olsun arzda azımsanmayacak bir düşüş olduğu herkes tarafından kabul görüyor. Tüm otellerini açmayacak turizmci gruplar arasında Rixos, Crystal, Calista gibi büyük isimler bulunuyor. Bu da arz-talep dengesinde talebin belli otellerde yoğunlaşmasına neden oluyor. Bu durum doğal olarak fiyatlarda da düşüşü engelliyor.

Özetle, büyük turizmci gruplar, bu yaz maliyeti faal yatak kapasitelerini azaltıp fiyatları da belli bir seviyede tutarak yönetmeyi tercih ediyorlar (Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr