Expo 2016 Antalya'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla yapılacak olan açılış öncesinde alanda incelemelerde bulundu. Bakan Çelik, Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi Başkan Yardımcısı Aleksey Alekseyenko'nun, yaş sebze ve meyve ihracatındaki teknik konuların görüşülmesi amacıyla toplantı yapmak üzere Türkiye'ye yaptığı davete ilişkin açıklamada bulundu.

SORUN ALANINA DÖNMEMİZ GEREKİR

Rusya'nın bizim ihracat ve ithalat açısından önemli bir partnerimiz olduğunu belirten Bakan Çelik, “Önemli bir komşu ülke. Ciddi anlamda meyve sebze ihracatımız var, onlardan ciddi anlamda hububat alımımız var. Bu noktada yaşanan uçak krizinden dolayı meydana gelen kesinti aslında çiftçilerimizi ilgilendiren bir konu değil. Çiftçilerimizin tamamen dışındaki bir olay, çiftçilerimize maliyet olarak dönmeye başladı. İki ülke arasındaki herhangi bir alandaki sorun, o alana has olarak çözülmelidir. Herhangi bir alandaki sorunda bütün alanları soruna dönüştürmek doğru değil. Devlet geleneklerine de bu aykırıdır, o zaman sorun çözemeyiz. Sorunların tümü çözümsüz kalır. Yani sorun alanına dönmemiz gerektiğini söyledik" diye konuştu.

BİRKAÇ GÜN İÇİNDE MOSKOVA'DA

Rusya'nın ilgili biriminden ihraç edilen ürünlerle ilgili bir değerlendirme yapmak üzere davet geldiğini ve bu davetin kabul edildiğini belirten Bakan Çelik, “Bizde teknik heyetimizi hazırladık ve bu değerlendirmek istedikleri konular neyse o konularla ilgili birkaç gün içinde heyet Moskova'da olacak. Orada görüşme yapacaklar, umarım çiftçilerimizin hak etmediği bir tablodan çıkmış oluruz. Ama ne görüşülecek, hangi konu başlıkları güdeme gelecek onları bilemiyorum. Onlar görüşme esnasında belki arkadaşlarla da telefon bağlantımız olacak. Gelecek konular umarım iki ülke arasındaki sorunları ortadan kaldırmaya katkı sağlar ümidindeyiz" dedi.

YENİDEN İHRACAT GÖRÜŞMELERE BAĞLI

Rusya'ya yeniden yaş meyve sebze ihracatının başlatılmasına ilişkin Bakan Çelik, “Tabi yani görüşmeler hangi düzeyde olacak ona bakacağız, o düzeyde neler gündeme geliyor, onları gördükten sonra var olan ihracat ve bazı kalemlerdeki durdurma hadiseleri nasıl bir şekil alacak tamamen teknik heyetlerin görüşmesindeki gündeme göre şekil alır" diye konuştu.

ÇİFTÇİYE YENİ DESTEK SÖZ KONUSU

Rusya krizinden zarar gören çiftçilere yönelik ihracatçılara dönük destekler olduğundan söz eden Bakan Çelik, şöyle konuştu:

“Ama ihtiyaç olursa, yani üreticimizi daha zora sokacak tablolar Allah korusun oluşmamasını isteriz, ama oluşursa devletimiz, bakanlığımız her zaman üreticimizin yanındadır. Yani kasım- aralık ayında yaşadığımız krizleri aşacak bir noktada bakışımız, çözümümüz oldu. Nisan- mayıs ayında domates ve benzeri sebze ürünleriyle ilgili üretim ve ihracatta talep ve arzda meydana gelecek durumları takip ediyoruz. Expo açılışı sonrasında da Antalya'da ziraat odaları ve ilgili STÖ'lerle biraraya geleceğiz. Talepleri, yaşadıkları yine masaya yatırılıp eğer hükümete taşınması gereken bir husus varsa bakanlık olarak taşıyacağız."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr