Zonguldak- Ankara Karayolu'nun 3'üncü kilometresinde yol kenarında 2001'de turizme açılan 3 bin 250 metre uzunluğundaki Gökgöl Mağarası, ilk 875 metrelik bölümündeki sarkıt, dikit, galeri ve travertenleriyle her dönem ilgi gördü. Kentin girişinde yer alan mağara, içinden geçen derenin her yağmur yağışında taşması sonucu çamurla kaplanması, yürüyüş yolunun çakıl taşlarıyla dolması nedeniyle Ekim 2013'te ziyarete kapatıldı. İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan onarım çalışmaları için 1 milyon 100 bin lira harcandı. Mağaradaki aydınlatma sistemi, gezi yolu, güvenlik kamera sistemi, köprüler yeniden restore edildi.

Her yıl ortalama 10 bin kişinin ziyaret ettiği mağaranın açılışına Vali Ali Kaban, Zonguldak Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Akdemir ve Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, il genel meclis üyeleri ve daire müdürleri katıldı.

'MİRASI GELECEK NESİLLERE AKTARALIM'

Vali Ali Kaban, mağaranın restorasyon çalışmalarının bir hayli vakit aldığını belirterek şöyle konuştu:

"Mağaranın selden sonraki durumunun daha fazla devam etmemesi için bir an evvel gerekli çözümlerin oluşturulmasını istemiştim. Bütün masraf ve emeğin selin altında kalma riski var. Selden kaynaklanan sorunların giderilebileceğini arkadaşlarımız bize gösterdiler. Çok güzel bir çözüm oluşturdular. Kamuya açık yerleri herkese yüzde yüz beğendirmemiz mümkün değil. Asıl olan işin doğasına ve hukuka uygun hareket edilip edilmediğidir. Ben de bunu ısrarla istedim. 'Bu bize bir mirastır. Bu mirasımızı, bir mirasyedi gibi harcamayalım. Gelecek nesillere aktaralım' dedim. Onlar da bu süreci bugüne getirdiler."

İl Müftüsü Mürsel Öztürk tarafından yapılan duanın ardından kurdele kesilerek mağara ziyarete açıldı. Açılışta Bülent Ecevit Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Akademik Oda Orkestrası konser verdi. Konserin ardından mağara gezildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr