TÜSİAD 46’ncı Genel Kurulu İstanbul'da yapılıyor. TÜSİAD, geçen ay ölümüyle Türkiye’yi yasa boğan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAD’ın eski Yüksek İstişare Başkanı Mustafa Koç’u andı.

Ezcacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, "Hep beraber kazanmak onun için yaşam koşuluydu. Mustafa’nın bu bakışı ailem varsa ben de varım diyen aile geleneğinin bir devamıydı. Başında bulunduğu kuruluşun 13 yılda değerini nasıl artırdı.Bu dünyadan Mustafa geçtiği için işçimiz kazandı, bilim insanımız kazandı, toplumumuz kazandı. Mustafa’nın yaşamından alacağımız hiçbir ders yok mu? Mustafa için törenler yapıp, onu anıp, bu salondan çıkınca, kendi dertlerimize geri mi döneceğiz, çok yazık olmaz mı? Mustafa Koç’un anısı önünde saygıyla eğiliyorum" dedi.

Eczacıbaşı, duygusal bir konuşma yaptı ve sözlerini “Mustafa’nın anısı önünde saygıyla eğiliyorum” diyerek bitirerek, salondan alkış aldı.

TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan ise Türkiye gündemine ilişkin yaptığı açıklamada, "Ölen çocuğa her birlikte üzülelim. Çocuklarımıza huzur, refah ve barış içinde birlikte yaşayacakları bir gelecek bırakalım" diye konuştu.

TÜSİAD BAŞKANI TOPA TUTTU

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes da "çatışmaların bir an önce durması" çağrısı yaparak, "PKK'nın silah bırakması ve yeniden barış sürecine dönülmesi gerekir" diye konuştu.

TÜSİAD Başkanı'nın sözleri şöyle:

- İfade ve düşünce özgürlüğüne dair tahammülsüzlüğü aşmalıyız. Özgürlükçü laiklik, toplumun gelişmişliğinin olmazsa olmazıdır. Çatışmaların bir an önce durması, PKK'nın silah bırakması ve yeniden barış sürecine dönülmesi gerekir. Yatırım artmıyor, cari işlemler açığı yüksek, enflasyon göz göre göre artıyor, yolsuzluklar var, hukuk sıkıntılı.

- Küresel büyüme motorları olağanüstü yavaşladı. Artık gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında fark kalmadı. Gelişmekte olan ekonomilerdeki yavaşlama ve emtia fiyatlarındaki düşük, küresel ekonomiyi olağanüstü etkiledi.Gelir dağılımı olağanüstü bozuldu

- Bugün yeniden kapsayıcı büyüme, sürdürülebilirlik olguları siyasilerin gündeminde. Mülteci meselesi, herhalde bu yüzyılın en önemli siyasi meselesi olmaya devam edecek.  Avrupa ekonomilerindeki işsizlik ve yavaşlama aşırı sağın işine yansıdı.

- Türkiye dışa açık bir ekonomi olması nedeniyle, dış talep yetersizliğinden büyük darbe gördü. Türkiye sanayileşmesini tamamlamamış bir ülke olarak, mevcut işsizlik rakamlarını bu seviyelerde tutmak için en azından yüzde 5 seviyesinde tutmak zorundadır.

- Göz göre göre artan enflasyonu iyi irdelemek ve bu artışa dur demek gerekmektedir. Hükümetin reform konusunda kararlı tutumunu görmekten memnunuz, ancak içinde bulunduğumuz ekonomik durum, altını çiziyorum, eylem planın uygulanmasını zorunlu kılıyor.

- Fırsatlar zamanında değerlendirilebilirse fırsattır. Eylem planının hayata geçirilmesinde kritik olarak kabul edilecek bir dizi konu zaten TÜSİAD’ın gündeminde vardır

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr