NATO, güney sınırı olan Türkiye’ye yönelik artan tehdit ve Rusya’nın hem doğu hem de güney sınırında artan askeri yığınağına karşı alınacak tedbirleri “diyalog kapılarını açık tutarak” tartışırken Ankara’nın da gözü Varşova Zirvesi’ne çevrildi. 8-9 Temmuz’daki Varşova Zirvesi öncesi NATO Dışişleri Bakanları dün Brüksel’de bir araya geldi. Toplantıda IŞİD karşıtı koalisyon ile ittifakın diyaloğunun arttırılmasını ABD gündeme getirirken, Ankara ittifaktan kısa sürede çok sayıda adım atmasını istiyor. Karadağ’ın ittifaka üyelik süreci de Katılım Protokolü imza töreniyle başladı.

Talep üstüne talep

Suriye savaşı sebebiyle konuşlandırdığı Patriot füzelerini çekip sadece İspanyol bataryalarını bırakan ittifaktan yeniden hava savunma sistemini konuşlandırmasını bekleyen Ankara, güney sınırına hava polis gücü konuşlandırmasını da talep ediyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise “Biz, Türkiye’de varlığımızı arttırdık. Patriot yerleştirdik, NATO gemileri Türk limanlarına gidiyor, ayrıca AWACS’lar görev yapıyor” dedi.

İtalyan SAMP/T isteniyor

NATO’nun en güçlü ordularından Türkiye, aralıktan beri verilen sözlerin tutulmasını bekliyor. Başta Kilis’in IŞİD roketlerine hedef olması ve Türk uçaklarının Suriye sınırında uçamaması nedeniyle beklenenler şöyle:

* Bilgi toplamaya ait faaliyetlerin artırılması ve müttefiklerin bu kapsamda daha fazla uçak tahsis etmesi.

* İspanyolların Patriot füze sistemini destekleyecek şekilde İtalyan SAMP/T sisteminin gönderilmesi.

* İttifakın güney sınırlarında Baltık’ta olduğu gibi hava polisliğine başlaması ve olası hava araçlarının sınırda yapacağı ihlali önlemesi.

* Limanlara daha fazla gemi gönderilmesi.

Ege’ye ABD gemisi

Ege’de mülteci geçişini önlemek için AB ile keşif ve gözetleme yapan NATO gücüne, ABD gemisi de ekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’na ilettiği bu kararı, Stoltenberg basın toplantısında açıkladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr