Türkiye’nin kendi ödeme yöntemi TROY kullanılmaya resmen başlandı. Banka kartlarının ve kredi kartlarının sağ alt köşesinde yerini alarak kullanıma hazır hale gelen Türkiye’nin ödeme yöntemi TROY ile ilk işlem Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko tarafından yapıldı.

BKM’nin öncülüğünde Türkiye kartlı ödeme sistemlerinde yeni bir dönemi başlatan TROY’un kullanıma açılmasıyla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan BKM Genel Müdürü Soner Canko, dünyada Kanada’dan İtalya’ya ve Güney Kore’den Hindistan’a kadar pek çok ülkenin kendi yerel ödeme sistemini kullandığına dikkat çekerken, Türkiye’nin de artık bu alanda yerini aldığını söyledi.

Geleceğe dair hedeflerini de anlatan Canko, “TROY için tüm bankalarla anlaştık. Her bankadan kendi takvimi içinde önümüzdeki dönemde TROY logolu kartlar alınabilecek. Bu sene 10 banka ile başlıyoruz. Gelecek yıl 29 bankaya ulaşacağız. Çok önemli bir hedefimiz var. 2023’te yüzde 100 nakitsiz ödemeler toplumu haline gelmek” diye konuştu.

ATM’lerde geçecek

TROY ile asıl olarak Türkiye’de yapılan nakitsiz ödemeleri hedeflediklerini belirten Canko, “Türkiye’de halen ödemelerin yüzde 60’ı nakit ile yapılıyor. TROY da bu yüzde 60’ı hedefliyor” dedi.

TROY’un şu anda Türkiye çapındaki 48 bin ATM, 2.2 milyon ödeme noktası ve tüm e-ticaret sitelerinde kabul edildiği bilgisini veren Soner Canko, banka kartı ve kredi kartı olarak sunulan TROY’un 2016 sonuna doğru temassız ödeme özelliğine sahip temassız kart olarak da sunulacağını söyledi.

Canko, şöyle konuştu: “TROY’un arkasında bankacılıktaki bilgi birikimi, deneyimi ve teknolojisi ile Türkiye var. Bu yüzden adımız ‘Türkiye’nin Ödeme Yöntemi’nden geliyor. Türkiye’nin ‘TR’si, ödemenin ‘O’su ve ‘Yöntemi’nin ‘Y’sinden oluşan kısaltmayla ona ‘TROY’ adını verdik. Çok yakında cüzdanlarda da TROY logolu kartları görmeye başlayacağız. TROY, evlerde, işyerlerinde ve tüm alışverişlerde kullanılabilecek. İster POS, ister ATM, ister internet üzerinden online alışveriş yapın, ödeme yaparken ya da ödeme alırken işleminiz güvenli, hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşecek. Üstelik Türkiye’ye özel olacak, Türkiye kazanacak.”

Dışarıya da açılacak

TROY’un şu anda sadece Türkiye’de geçerli olacağını hatırlatan Canko, “Ama isteyen banka, TROY logolu kartların arkasına yurtdışında da kullanılabilmesi için istediği uluslararası network anlaşmasını koyabilecek” dedi.

Hangi banka olursa olsun ödeme TROY olsun

Tüm dünyada kartlı ödemelerin ekonomilerin büyümesine yardımcı olduğunu, kayıtdışı ekonomiyi önlediğini, enflasyonu düşürüp, istihdam yaratarak nakit para yükünden kurtardığına dikkat çeken Soner Canko, TROY için yapılan çalışmaları heyecanla şöyle özetledi:

“Türkiye’nin ilk ve tek ulusal ödeme yöntemini geliştirebilmek için uzun çalışmalar yaptık. Standartları belirledik, operasyonel kuralları hazırladık. Kart çıkaran ve bunları kabul eden üyelerle çalıştık. Kart üreticilerinin, terminal sağlayıcılarının hazır hale gelmesini sağladık. Yasal otoritelerden onaylarımızı aldık ve tüm çalışmalarımızı tamamladık ve Türkiye’deki tüm POS, ATM ve e-ticaret siteleri, TROY logolu kartlarla işlem yapmaya hazır hale geldi… Kartınız hangi bankadan olursa olsun, ödeme yönteminiz TROY olsun. TROY, Türkiye’ye hayırlı olsun, ülkemize bolluk, bereket getirsin.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr