Roman dilinde yapılan canlı yayın ve paket programlarla Roman dilinin yaygınlaştırılması sağlanırken, radyo sayesinde bir Roman lobisi oluşmaya başladı. Açılışını İzmir'den seçilen 'Türkiye'nin ilk Roman Milletvekili' CHP'li Özcan Purçu'nun yaptığı radyo, çalışmalar tamamlandığında bünyesine internet televizyonunu da dahil ederek güç kazanacak. Özellikle Roman dili Romanes ile yaptığı yayınlarla adından söz ettiren radyo, Romanlar'ın sesini kamuoyuna ulaştırıyor. Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, radyo sayesinde Roman dilinin yeni jenerasyona öğretilmeye başlandığını söyledi.

TÜRKİYE'NİN İLK VE TEK ROMAN RADYOSU

Radio Romano Vast'ın www.radioromanovast.com üzerinden yayın yaptığını ve Türkiye'nin tek Roman radyosu olduğunu ifade eden Daylam, "Yıllardır özlemini duyuyorduk. Romanlar'ın bir medya kuruluşunun oluşması açısından cidden çok önemli. Türkiye'de Roman kültürü, tarihi, kimliği ve Roman demografik yapısını anlatacak hiçbir yayın kuruluşumuz yoktu. Romano Vast bunu üstlendi. Üniversiteden de ciddi destek alıyoruz. Radyo, Türkiye'deki kültürel çalışmalarımızın duyurulması, Romanlar'ın sorunlarının dillendirilmesi konusunda da önemli rol oynuyor" dedi.

İNTERNET TELEVİZYONU KURULACAK

Kurumsal çalışmaların tamamlandıktan sonra internet televizyonu da kurmayı planladıklarını belirten Daylam şöyle konuştu:

"Dinlenme oranının yüksek olması, hem de Roman dilini yeni jenerasyonun da öğreniyor olması bizi çok mutlu ediyor. Radyodaki Roman dili çalışmalarının yanında Roman sözlüğü de çıkardık ve illerdeki derneklere dağıttık. Bu dilin yaşatılması gerekiyor. Toplumları toplum yapan dilleridir. Yayın akışımızda hem Romanes, hem Türkçe hem de İngilizce yayınlarımız var. Dinleyicilerimizi Avrupa'daki gelişmelerden de haberdar ediyoruz çünkü orada Roman dernekleri yaklaşık 50 yıldır ciddi çalışmalar yapıyor. Bu misyonla, bir internet televizyonu da açarak daha aktif olmayı istiyoruz. Şu an 3 dilde yayın yapıyoruz ama Radyo Patrin'in uzmanları ile bir araya geldiğimizde Avrupa'nın bir çok noktasıyla bağlantı kurup dil sayısı artıyor. Almanca ve Balkan dillerindeki yayınlar da ekleniyor."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr