Bölgedeki kar yağışı ardından etkili olan soğuk hava yaşamı olumsuz yönde etkilerken, dün gece Türkiye'nin en düşük yerleşim birimi Van'ın Çaldıran İlçesi oldu. 9 Ocak 1990 tarihinde sıfırın altında 46.4 derece ile Türkiye'de ölçülen en düşük sıcaklığının ölçüldüğü Çaldıran'da dün gece hava sıcaklığı sıfırın altında 41.2 olarak ölçüldü.

Çaldıran İlçesi'ne 12 kilometre uzaklıkta bulunan Bezirhane Mahallesi'nde ölçülen bu sıcaklığın son 26 yılın en düşük değeri olduğu belirtildi. Yaşamın neredeyse durma noktasına geldiği ilçede, ağaçlar, sular, çatılar dondu. Meteoroloji yetkilileri, denizden 2 bin 50 metre yükseklikte bulunan Çaldıran'ın dün gece gece Türkiye'nin en soğuk ilçesi olarak kayıtlara geçtiğini söyledi.

Yılın 6 ayını kar altında geçiren Çaldıran İlçesi'ndeki hava sıcaklığı, Temmuz ve Ağustos ayları dışında geceleri sıfırın altında ölçülüyor. Ayrıca soğuk havanın hakim olduğu bölgede dün geceki hava sıcaklıkları Van'ın Özalp İlçesi'nde sıfırın altında 30, Saray'da 29, Van merkezde 17 derece olarak ölçüldü. Van'ın komşu kentleri olan Hakkari'de hava sıcaklığı sıfırın altında 20, Bitlis'te ise 24 oldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr