Türkiye ile ilgili göç politikaları hakkında güncel analiz sunmayı amaçlayan 'HarekAct' adlı blog bugün açıldı.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan 'HarekAct'ın editörlerinden Lülüfer Körükmez “AB-Türkiye anlaşmasının Türkiye-Avrupa sınır rejimine dair kapsamlı ve eleştirel bir analiz gerektirdiğine inanıyoruz” diyerek, “Türkiye, Almanya ve Avusturya’dan araştırmacı ve aktivistler bu ulusötesi bilgi platformuyla sınırdaki gelişmeleri izleyerek önemli bir katkıda bulunacaklar” diye konuştu.

AB - Türkiye ile sınır gözetimi ve caydırıcılık konusunda işbirliğini arttırırken, bu politikaların yerinde uygulamalarına dair bağımsız inceleme ve bilgi eksiği bulunmakta olduğunun altını çizen Körükmez, Türkiye’deki eleştirel sivil toplum baskılara ve yıldırmaya uğrarken, bağımsız araştırma ve haber yapmak giderek daha da zorlaştığını dile getirdi.

TÜRKİYE'NİN ÖNEMİ

Lülüfer Körükmez, Avrupa sınır yönetimi açısından Türkiye’nin önemi hızla arttığını belirterek, “Şu an karşılaştığımız durumda, sivil toplumu güçlendirmeyi ve beraber hareket etmeyi amaçlayan eleştirel ve bağımsız bir bilgi kaynağı oluşturmanın elzem olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Blog'da aktivistler, araştırmacılar, gazeteciler ve konuyla ilgili kişiler göç politikalarıyla ilgili son gelişmeler ve etkinlikler hakkında bilgi aktaracağını anlatan Körükmez, 'HarekAct'ın anaakım medyada bulması zor olan bilgileri yayınlayarak giderek artan opaklığa karşı derinlikli haber ve analizler sunacağını söyledi.

Bu blogda, kapsamlı analizler, akademik makaleler ve sahadan düzenli raporlar yayınlanacak" diyerek sözlerine devam eden Körükmez, "Özellikle
aktivist, eleştirel akademisyen ve gazetecileri kendi rapor ve analizleriyle bloga katkıda bulunmaya ve böylece aktivist işbirliğini geliştirmeye davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Blog'un Almanca ve İngilizce editörü Gerda Heck ise "Bu blog sayesinde bir sinerji yaratmayı ve bu uluslararası ağla Türkiye ve Avrupa sivil toplumlarının gelişmesine katkıda bulunmayı umut ediyoruz” dedi.

Blogda şu an; AB-Türkiye geri kabul anlaşmasıyla ilgili bir politika raporu, son anlaşmadan sonra iltica yollarının değişmesiyle ilgili bir yorum yazısı ve Türkiye-Yunanistan sınır bölgesindeki göçmenlerin durumuyla ilgili bir yazı mevcut. Ayrıca, HarekAct sayfasında AB-Türkiye anlaşması kapsamında Yunanistan’dan Türkiye’ye sınırdışı edilen bir mülteciyle yapılan röportaj var. Blogda ayrıca hukuki bilgiler ve konuyla ilgili gazete haberlerinin derlemesi de bulunmakta. 

HarekAct 20 Haziran 2016’dan itibaren şu adreste yayında: http://harekact.bordermonitoring.eu/

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr