Avrupa Birliği İstatistik Ofisi Eurostat verilerinden derlenen bilgilere göre Türkiye, kWh birim başına 39,05 kuruş ile 26 ülkenin altında bulunuyor. En pahalı elektriğe sahip olan ülke ise kWh birim başına 103,88 kuruş ile Danimarka oldu. 

Türkiye, Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında geçen yılın ikinci yarısında tüketilen her kiloWatt saat (kWh) elektriği en ucuz fiyatla tüketime sunan ülkeler arasında yer aldı. Türkiye’nin elektrik tedarikçi değiştirme karşılaştırma internet sitesi EnCazip’in Avrupa Birliği İstatistik Ofisi Eurostat verilerinden derlediği bilgilere göre, 2015 yılı Temmuz ve Aralık aylarını kapsayan 6 aylık dönemde Türkiye, kWh başına 39,05 kuruş ile 26 ülkeyi geride bıraktı. Elektrik birim fiyatlarında Danimarka kWh birim başına 103,88 kuruş ile en pahalı elektriği tüketime sunan Avrupa ülkesi oldu.

Almanya'da elektrik Türkiye'den 3 kat pahalı
Avrupa'da elektrikte en pahalı fiyatları kullanan ülkeler arasında 103,88 kuruş ile Danimarka başı çekerken, 99,24 kuruş ile Avrupa’nın en gelişmiş ekonomilerinden Almanya ikinci ülke oldu.
 
Avrupa’da elektriği en ucuz kullanan ülke ise 30,01 kuruş ile Bulgaristan oldu. Söz konusu dönemde elektrik tüketimi için kWh başına Macaristan’da 37,04 kuruş, Yunanistan’da ise 56,72 kuruş ödendi. Ayrıca İtalya'da elektrik fiyatları 64,33 kuruş, İrlanda'da 98,05 kuruş, İspanya'da 95,34 kuruş, Portekiz'de 86,77 kuruş, Belçika'da 79,02 kuruş, İsveç'te 65,21 kuruş ve Avusturya'da 74,74 kuruş ile Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde kaldı.
 
Serbest tüketiciler elektrikte daha avantajlı!
EPDK’nın Ocak 2016’da serbest tüketici limitlerini aylık ortalama 120 TL’ye düşürmesiyle birlikte yaklaşık 6 milyon elektrik kullanıcısını ilgilendirir hale gelen tedarikçi değiştirerek ucuz elektrik kullanma hakkı, Türkiye’de mesken ve ticarethane kullanıcılarına elektrik tarifelerini değiştirerek elektrik faturalarında yüzde 20’ye kadar tasarruf elde etme olanağı sağlıyor.
 
EnCazip’in Kurucu Ortağı Çağada Kırım, “Avrupa ülkelerine kıyasla ülkemizdeki konut tüketicisi elektrik fiyatları daha düşük seviyelerde. Ancak yine de tedarikçi değişikliği ile tüketicilerin elde edebileceği tasarruf fırsatları ülkemizde Avrupa ülkelerindeki uygulamalara ciddi benzerlikler göstermekte. Bu da piyasamızın tüketiciler lehine gelişmekte olduğunun en büyük göstergesidir.” dedi.
 
Editöre Not: Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat’ın 2015 Temmuz – Aralık dönemi verilerinde Avrupa ülkeleri için belirtilen elektrik birim fiyatlarında Avro Kurunun TL para birimine göre düzenlenmesi 31.12.2015 günü saat 15.30'da belirlenen gösterge niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kurları üzerinden hesaplanmıştır. Türkiye kWh başına elektrik birim fiyatı için ise, EPDK’nın Temmuz 2015 ve Ekim 2015 dönemleri için belirlediği mesken ulusal tarife bedelleri dikkate alınmış olup, bu bedellere tüm vergiler ve fonlar dahil edilerek 6 aylık ortalama hesaplaması yapılmıştır.
 
 
EnCazip Hakkında
EnCazip, tüketicilerin elektrik faturalarında tasarruf etmelerine yardımcı olan tarafsız, ücretsiz ve bağımsız bir karşılaştırma ve elektrik tedarikçisi değiştirme platformudur. Tüketicilerin en cazip elektrik tarifelerini kolayca bulabilmeleri için elektrik tedarikçilerinin tarifelerini anlaşılabilir ve şeffaf bir şekilde karşılaştıran EnCazip, tüketicilerin haklarını korumayı ve tüketicilere en yüksek faydayı sağlamayı temel stratejisi olarak belirlemiştir. Şirket, 2015 yılında gerçekleştirdiği uluslararası ortaklık sayesinde kurucuları oldukları şirketler arasında İngiltere’nin en büyük elektrik tedarikçisi karşılaştırma sitesi uSwitch ve Avrupa’nın en büyük karşılaştırma sitesi Kelkoo’nun da bulunduğu güçlü ortaklarının 20 ülkede edindikleri tecrübeleri Türkiye piyasasında uygulamaya geçirmiştir.
 
 
Detaylı bilgi için:

Tamer Küçükceran 

[email protected]

0212 317 55 39            

Sıla Çeşme  

[email protected]

0212 317 55 37

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr