Drone veya olarak adlandırılan çok rotorlu uçan hava araçlarını artık kaydettirmek uçmak mümkün olmayacak. Eğer cihazınızı kaydettirmezseniz para cezası ödemeniz gerekecek. Bahsedilen cezanın miktarı henüz belli değil ancak genel hatları itibariyle diğer koşullar belirlendi.
SHGM drone kayıt işlemi : İnsansız hava aracı kayıt sistemi
Havacılık konusunda ülkemizin otoriter kurumlarından SHGM yani Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, internet sitesinde drone kayıt işlemini başlattı. 500 gram ağırlığa kadar ulaşan drone türü cihazların kaydedilmesi zorunlu. 500 gram ile 25 kilogram arasındaki cihazlar için aynı şartlar uygulanıyor ancak 25 kilogramın üzerindeki cihazların tescil edilmesi gerekiyor. 500 gram altındaki cihazların kayıt edilmesi gerekmiyor.


En geç 1 Mayıs 2016 tarihine kadar mevcut kullanıcıların drone kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. Kayıt işlemi sonucunda her drone türü cihaza plaka numarası gibi bir numara veriliyor. Kayıt işlemi uçan cihazlar ve pilot için ayrı şartlar gerektiriyor. Örneğin sabıka kaydı olan bir kişi, drone uçurma lisansı alamıyor.
Kayıt işlemi haricinde uçuş konusunda da bazı düzenlemeler netlik kazandı. Örneğin havalimanlarının 9 kilometre yakınında artık her türlü uçuş yasaklandı. Meskun mahalde ise insanlara 50 metreden fazla yaklaşmak yasaklandı. Eğer bir uçuş yapılacaksa 5 gün öncesinden izin almak gerekiyor.
Önümüzdeki günlerde ise kayıt işleminin kapsamını artırıcı bir sigorta düzenlemesi bekleniyor. Böylelikle uçuşlar sırasında meydana gelebilecek kazaların tazmini için bir fon oluşturulmuş olacak.

Galaxy S7 çıkış tarihi, fiyatı ve ön sipariş tarihleri!

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr