Türkiye’nin Suriye sınırındaki askerlerin sığınmacıların üzerine ateş açarak yaralama ve ölümlere sebebiyet verdiklerine dair insan hakları örgütleri birbiri ardına rapor yayımlıyor. Dün İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütü “Mart ve nisan aylarında sınırda görevli Türk askerlerinin Suriyeli sığınmacılara ve kaçakçılara uyguladıkları şiddet, biri çocuk beş kişinin ölümü, 14 kişinin de ağır yaralanmasıyla sonuçlanmıştır” açıklamasını yaptı. Altısı Antakya’daki Hırbet el Coz-Güveççi sınır geçişi yakınından, biri de Suriye sınır kasabası al-Duriya’dan 7 vakayı rapor eden HRW “Türkiye sınırında görevli askerler üç sığınmacıyı (bir erkek, bir kadın ve 15 yaşındaki bir oğlan çocuğu) ve bir kaçakçıyı vurarak, bir kaçakçıyı da döverek öldürdü” dedi.

3 yaşında çocuğa ateş

Raporda “Aralarında 3, 5 ve 9 yaşında üç çocuğun bulunduğu sekiz sığınmacıya ateş açarak yaralanmalarına sebep oldu ve altı sığınmacıya da ağır kaba şiddet uyguladı” ifadeleri yer aldı. “Türk sınır birliklerinin ölümler ve ağır yaralanmalara yol açtığının” altını çizen örgüt, Türkiye makamlarının “Suriyeli sığınmacıları sınırda geri itmekten vazgeçmesini ve askerlerin aşırı güç kullandığı tüm vakaların soruşturulmasını” talep etti.

Sınırda yeni bir duvar örülmesine rağmen Türkiye Dışişleri Bakanlığı ülkenin Suriyeli mültecilere ‘açık kapı politikasını’ sürdürdüğünü söylüyor” diye yalanı yüze vurdu. HRW kıdemli mülteci araştırmacısı Gerry Simpson da “Türkiye’nin üst düzey makamları Suriyeli mültecileri sınırları ve kolları açık halde karşıladıklarını iddia ederken, sınırdaki askerleri onları öldürüyor ve dövüyor” diyerek ekledi: “Savaştan kaçan travma içindeki kadın, erkek ve çocuklara ateş açılması gerçekten de dehşet verici.

AB’ye uyarı

Örgüt, Türkiye ile sığınmacı anlaşması yapan AB’yi de uyardı. Simpson, “AB kenarda durup, Türkiye’nin sığınmacı akışını durdurmak için gerçek mermi ve tüfek dipçiği kullanmasını izlemekle yetinmemeli. AB’ye gelmek isteyenlere yaktıkları kırmızı ışıkla Türkiye’ye sınırını kapatması için yeşil ışık yaktığının ve gidecek hiçbir yeri olmayan, savaştan bitap sığınmacılara ağır bedel ödettiğinin farkına varmalı” dedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri : 100 kişi yakıldı mı?

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr