Moskova'da bir basın toplantısı düzenleyen Lavrov, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzeyinde düzenlediği hava operasyonlarına ilişkin bir soru karşısında şu ifadeleri kullandı:

"Suriye egemen bir devlet, bir BM üyesi ve kendi toprakları ile hava sahası üzerinde tam bir egemenliğe sahip. Türk Hava Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzey bölgelerinde düzenlediği söylenen hava saldırılarına gelince, olanlar nedeniyle çok endişeliyiz. Anladığıma göre bu saldırılar Kürtlerin yaşadığı bölgelere düzenleniyor." Türkiye'nin, sadece IŞİD ve Fetih el Şam Cephesi ile mücadele amacıyla oluşturulan koalisyonun bir üyesi olduğunu anımsatan Lavrov, ABD'nin de bu koalisyonun lideri ve komutanı olarak ilk başta ilan edilen amaç çerçevesinde kalınmasını için gerekenleri yapacağına inandığını vurguladı.

'EL NUSRA'NIN HALEP'İ TERK ETMEMESİ ENDİŞE YARATIYOR'

Suriye'nin Halep kentindeki duruma da değinen Lavrov, "Moskova ve Şam'ın ortaya koyduğu iyi niyet jestine (hava operasyonlarına verilen ara) rağmen, El Nusra militanlarının (El Kaide'den ayrıldıktan sonraki adıyla Fetih el Şam) kenti terk etmeyi reddetmeleri nedeniyle çok endişeliyiz" dedi. Lavrov Fetih el Şam Cephesi militanlarının, hava operasyonlarına verilen arada kenti terk etmek isteyen sivilleri ve silahlı muhalifleri de engellediğini belirtti. Halep'te militanlar yeniden eyleme geçmedikleri sürece bu kentte hava operasyonlarına verilen arayı uzatmaya hazır olduklarını söyleyen Lavrov, bunu Washington'a da ilettiklerini kaydetti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr