Britanya’nın Economist dergisi, “Yumuşak hedef – Türkiye’nin dış politikadaki dostça dönüşü, bir diğer bombalamayla delindi” başlıklı makalesinde, Türkiye’nin IŞİD’le mücadelede pasif kaldığı yorumunu yaptı. IŞİD’in Türkiye’deki saldırıların neredeyse hiçbirini üstlenmediğine dikkat çeken Economist’e göre Türkiye, Suriye’deki ‘vekillerini’, radikal militanların sınırın hemen güneyindeki bölgelerinden uzaklaşmaları için kullanmaya başladı. Örgütün kalelerine hava saldırıları dışında, Suriye’nin içinde IŞİD’e meydan okumaktan kaçındı, onun yerine ülke içindeki Kürt militanlara karşı savaş açmayı tercih etti.

Yazıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın IŞİD’le mücadeleyi sertleştirmek için ABD önderliğindeki koalisyonun Suriye’deki en güvendiği ortağı PYD’ye desteğini görmezden gelmesi gerektiği ifade edilerek “Türkiye liderinin şimdi, IŞİD’le doğrudan savaşmak veya onun için bunu Kürtlerin yapmasına izin vermekten başka seçeneği olmayabilir” dendi.

IŞİD’in havalimanındaki saldırıyı üstlenmediğini ancak, Başbakan Binali Yıldırım’ın saldırının faili olarak IŞİD’i gösterdiğini hatırlatan yazıda “Eğer saldırıyı IŞİD yapmışsa, bu Türkiye’nin Suriye’deki savaşa daha da çekildiği anlamına gelir” yorumu yapıldı. Saldırılardan hemen önce Rusya ve İsrail ile diplomatik ilişkileri yeniden başlattığına dikkat çeken makalede “Bombalı saldırının zamanlaması İsrail ile anlaşmaya bir yanıttı” iddiası öne sürüldü.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr