Türkiye’nin sendikalı işçi karnesi gün geçtikçe kötüleşiyor. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Küresel İşçi Hakları İndeksi’ni yayımladı. Rapor 2016 yılına ait verilerin 141 ülkeden toplanmasıyla oluşturuldu ve işçiler için ‘en kötü ülkeler’ sıralandı. Türkiye de ilk kez işçiler için en kötü 10 ülke listesine adını yazdırdı. Listede Türkiye’nin yanında Belarus Çin, Kolombiya, Kamboçya, Guatemala, Hindistan, İran, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler yer alıyor.

ITUC raporunda Türkiye’de sendikaların barışçı gösterilerinin dahi hedef alındığının ve 1390 sendika mensubunun yargılandığını vurguladı. ITUC Türkiye’deki hak ihlallerini aktardığı bölümde, KESK üyelerinin sendikal faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle yargılandığı, 284’ünün görev yerinin değiştirildiği, 403’ünün de zorladığı, 102’si gözaltına alınıp tutuklandığı vurgulandı. Raporda sendika üyelerinin 97’sinin ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaretten hakkında dava açıldığına dikkat çekildi. Sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının 10 Ekim’de Ankara’da düzenlediği barış mitingine yapılan saldırı için “İş, Barış ve Demokrasi pankartı altında yürüyenlere yönelik terörist saldırılarında 100’den fazla insan hayatını kaybetti” ifadesi kullanıldı. Raporda, Bursa’daki Renault fabrikasında zam talep ettikleri için işten atılan işçilerin direnişi, sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten atılan Hugo Boss ve SF deri işçileri ile 1 Mayıs gösterilerinde polisin yarattığı şiddet ortamına da dikkat çekildi.

Rapora göre Türkiye, Çin, Hindistan da dahil 25 ülkede işçi haklarının garantisi yok. Protestoları sindirme, toplusözleşmeleri bastırma gibi nedenle ülkelerin işçi karnelerini olumsuz etkiliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr