Türkiye ile Rusya, Suriye'de savaşan taraflara ülke genelinde ateşkes başlatmaları amacıyla önerecekleri bir plan üzerinde mutabakata vardı.

Türkiye ile Rusya, Halep kent merkezinin doğusunda ilan edilen ateşkes ve yerel nüfusun tahliyesinden sonra, ateşkesin ülke genelinde yaygınlaştırılması için taraflara önerecekleri bir plan üzerinde mutabık kaldı.

Planın, Suriye Ordusu'nun 'muhaliflerle' çatıştığı tüm bölgelerde uygulanması hedefleniyor.

LAVROV, GÖRÜŞME YAPILDIĞINI SÖYLEMİŞTİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kazakistan’ın başkenti Astana’da Suriye, Rusya, İran ve Türkiye’nin katılımıyla yapılması planlanan toplantı için “Suriye hükümeti ve muhalifleri arasında görüşmeler yapıldığını” söylemişti. Rus bakan bu görüşmelerin nerede yapıldığını belirtmezken isyancıların Yüksek Müzakere Komitesi’nden “Bizimle hiçbir bağı yok” açıklaması geldi.

RIA’ya konuşan bir diplomatik kaynak ise “Rus ve Türk ordularının Ankara’da Suriye muhalefetiyle olası bir genel ateşkesin nasıl gerçekleşebileceğini görüştüğünü” ifade etmişti.

TAHRAN RİYAD'A KARŞI

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Lavrov’un dün Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde de “Suriye’de askeri eylemlerin durdurulması, muhalif grupların terör örgütlerinden ayrılması ve Astana toplantısına hazırlık amaçlı pratik adımlara dair anlaşmaların tamamlanmasının” önemi vurgulandı.

Çavuşoğlu’nun dün ayrıca İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile de telefonla görüştüğü gündeme yansıdı. İran Savunma Bakanı Hüseyin Değhan ise Russia Today’e verdiği söyleşide Suudi Arabistan’ın Suriye görüşmelerinde yer almaması gerektiğini söyledi. Değhan, İran’ın gerekli gördüğü takdirde Halep’e askeri danışmanlar göndereceğini de ekledi.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr