Haaretz gazetesinin İsrail Dışişleri’nin üst üzey bir yetkilisine dayandırdığına göre, iki ülke temsilcileri 26 Haziran’da bir Avrupa başkentinde “muhtemelen son kez” biraraya gelerek uzlaşmaya varacak.

Tek pürüz kalan Hamas’ın İstanbul’daki “askeri temsilciliğinin” kapatılması da burada halledilecek. Haberle ilgili hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş “3 konuda tutumumuz sürüyor: Özür, tazminat, Gazze’ye ablukanın kalkması ya da hafifletilmesi” diyerek ablukanın kalkmasından geri adım attı.

‘Doğalgaz kilit rolde’

Martta ABD’deki nükleer zirvede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz’le sohbeti ise 6 yıldır iki ülke arasındaki en yüksek temas olmuştu. Dün Reuters’a konuşan Steinitz, 20-30 dakika süren görüşmenin “çok iyi bir atmosferde geçtiğini” ve Suriye krizi, İran’ın Suriye’deki varlığı, terör ve doğalgaz konularının ele alındığını söyledi.

Gazı Rusya’dan alan Türkiye’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmek istediğini aktaran Steinitz, “İsrail de gazını ihraç etmek istiyor, yani çok iyi bir fırsat var” dedi. Reuters, İsrail açısından da hem pazar olarak hem de Avrupa’ya uzanacak boru hattı için en iyi seçeneğin Türkiye olduğunu belirtti. Zorlu Enerji ve Enerjisa gibi şirketlerin İsrail’le gaz ticaretini görüştüğü belirtildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr