Birgün'den Zeynep Kuray'ın haberine göre, Özgür Gündem'le dayanışmak için nöbetçi yayın yönetmenliği kampanyasına katılan Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin tutuklanmasına protesto etmek için Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen TGS üyeleri, Saray’ın gazetecisi olmayacaklarını vurguladılar. Polis ablukası altında gerçekleşen eylemede, “Gazetecilik suç değildir” yazılı pankartı ile “ Hakikat hapsedilemez” dövizlerini taşıyan gazeteciler hep bir ağızdan, “ Özgür basın susturulamaz” atan TGS adına basın açıklamasını Gazeteci Ahmet Şık okudu.

CEZAEVİNDEKİ GAZETECİ SAYISI 38’E YÜKSELDİ !

7 Haziran seçimlerinin ardından tüm toplumun baskı ve şiddet araçlarıyla büyük bir kuşatma altına alındığına işaret eden Şık, “ Can kaybı listeleri artık tutulamaz hale geldi. On binlerce insan göç yollarına düştü. Hayaller, yaşamlar yarım kaldı” dedi. Böyle bir ortamda memleketin içinde bulunduğu hakikati anlatan gazeteciler de hedef haline getirildiğini hatırlatan Şık, Ocak ayından bu yana 14 D muhabirinin tutuklandığını, cezaevinde ki gazeteci sayısının 38’e yükseldiğini aktardı. “Gazetecilerin artık adliyelere gazete bürolarında daha fazla gider oldu” diyerek durumu özetleyen Şık, bu soruşturmaların ve davaların özellikle susturulmak istenilen Özgür Gündem gazetesi ile dayanışan Fincancı, Önderoğlu ve Nesin’in tutuklandığını hatırlattı.

BİAT ETMİYORUZ !

Gazeteciliğin tehlike altında olduğuna dikkat çeken Ahmet Şık, “ İktidar tüm gazetecileri Saray’ın basın danışmanı olarak görmek istiyor, halkın haber hakkı için bunu reddediyoruz, biat etmiyoruz” mesajını verdi. Fincancı, Önderoğlu ve Nesin’in derhal serbest bırakılması çağrısında bulunan Şık, “Bizler baskı altında tutulan, hapsedilen tüm meslektaşlarımızla dayanışma içinde olacağımızı bir kez daha duyuruyoruz. Adliye ve cezaevleri önlerinde, sokaklarda adalet istemeye devam edeceğiz” dedi.

Açıklamanın ardından söz alan TİHV İstanbul Temsilici Ümit Efe, Fincancı, Önderoğlu ve Nesin’in Özgürlükçü Hukukçular Deneği aracıyla cezaevinden gönderdiği mesajları okudu.

KORKUP SİNMEK YOK, MÜCADELEYE DEVAM…

İşte o mesajlar :

Şebnem Korur Fincancı: Herkese selamlar. Böyle bir dönemde tutuklanmış olmamız doğru bir şey yaptığımızın göstergesidir. Devlet tarafından tutuklanmak bizim için bir onurdur. Bu dayanışmanın içinde olmak benim için bir onurdur. Korkup sinmek yok, mücadeleye devam…
Ahmet Nesin: Tutuklayarak bizim barış ve demokrasi talebinden vazgeçeceğimizi sanıyorlarsa yanılıyorlar. Özgürlük onların anlayacağı kadar kolay bir şey değil. Demokrasi öğrenilmiş olsaydı, böyle şeyler olmazdı.

Erol Önderoğlu: Her şey sürecin ruhuna uygun ilerliyor. Bizim tutuklanmamız sürecin ruhuna uygunsa bizde sürecin ruhuna uygun olarak direneceğiz. Kürt bağlantılı her türlü ilişkiyi kesme söz konusu ama biz çok makbul insanlar olmamaya devam edeceğiz.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr