Şubat ayında Türkiye, %91’lik oranla en çok yurt içini tercih ederken, yurt dışı oranı %9 oldu. en çok biletlemenin yapıldığı yerin yurt içinde İzmir olduğunu, İzmir’i sırasıyla Sabiha Gökçen (İstanbul) ve Atatürk Havalimanının (İstanbul) takip etti. Önemli destinasyonlar ise İzmir-İstanbul, Sabiha Gökçen- Trabzon, İstanbul-İzmir gibi büyükşehirlerde yoğunlaştı.

Ucakbileti.com Operasyon Direktörü İbrahim Bakış’ın açıkladığı verilere göre yurt dışında en çok gidilen yer Londra (İngiltere) oldu. Londra’yı sırasıyla Amsterdam (Hollanda) ve Bakü (Azerbaycan) takip etti. Yurt dışı destinasyonları ise Sidney-Ankara, Düsseldorf-Ankara ve Düsseldorf-İstanbul olarak sıralandı.

DIŞ HATLARDA 171, İÇ HATLARDA 57 GÜN ÖNCESİ

Uçak bileti alacaklar için ucuz bilet bulma yöntemleri ise şöyle açıklıyor: “Daha önceden yaptığımız araştırmalara göre ucuz uçak biletinin Çarşamba gününe denk geldiğini; fakat son aylardaki istatistiklere göre en ucuz günün Pazar’a denk geldiğini saptadık. Dış hatlar için 171 gün önceden fiyatların en düşük seviyede olduğunu, iç hatlarda ise bu sürenin 57 gün öncesi olduğunu belirledik” diye konuştu.

TEK BİR HAVAYOLUNA BAĞLI KALMAYIN

Hesaplı uçak bileti için kampanyaları takip etmenin faydalı olabileceğini belirten Ucakbileticom Operasyon Direktörü Bakış, kullanıcılara tek bir havayoluna bağlı kalmamaları, erken saatleri tercih etmeleri gibi ucuza uçmanın püf noktalarını öneriyor.

EN UCUZ BİLET 29 TL

En düşük bilet fiyatını ve Şubat ayı bilet fiyatı ortalamasını sorduğumuz Operasyon Direktörü Bakış,, Şubat ayı içerisinde ortalama bilet fiyatlarının yurt içinde 146,00 TL, en düşük bilet fiyatının tek yön 29,00 TL, en yüksek bilet fiyatının ise Business Class sınıfında gidiş-dönüş 477,00 TL olarak belirlendiğini açıkladı. Ayrıca, yurt dışı uçuşlarında ise ortalama bilet fiyatının 590,00 TL, en yüksek bilet fiyatı gidiş-dönüş Business Class sınıfında 4063,00 TL, en ucuz bilet fiyatı ise tek yön 99,00 TL olduğunu söyledi.

MESAİ STİNDE BİLET ARADIK

Kullanıcıların uçak biletini mesai saatleri içerisinde aradığını belirten Bakış, “Saat 13:00 ile 16:00 saatleri arasında bilet aramanın daha yoğun bir şekilde gerçekleştiğini gördük. Gündüz yapılan bilet aramalarının çoğunluğunu 19:00’dan sonraki uçuşlar oluşturuyor” dedi.

KADINLAR BİLETLEMEDE DE KARARSIZ

Şubat ayı içerisinde yapılan biletleme işlemlerimizde erkek kullanıcıların oranlarında kadın kullanıcılara göre önemli artışlar olduğunu belirten Bakış, seyahat tutkunu olan erkeklerin %66 biletleme oranı ile kadınlardaki %33’lük biletleme oranını ikiye katladıklarını açıkladı.

Yaş Ortalaması

Daha çok 25-34 yaş ortalamasındaki nüfus Şubat ayı içerisinde seyahat ettiklerini belirten Bakış, %36’lık bir oranla diğer yaş gruplarını geride bırakarak uçak bileti satın alma sıralamasında 25-34 yaş grubunun 1. Sıraya yerleştiğini belirtti. %64’lük kısmının ise sırasıyla 18-24, 35-44, 45-54, 55-64 ve 64+ yaş gruplarına bölündüğü bilgisini paylaştı. İbrahim Bakış, bu durumun en büyük etkenlerinden birinin şüphesiz genç nüfusun interneti daha yaygın olarak kullanması olarak yorumladıklarını belirtti.

Çocuklu Aileler Havayolunu Az Tercih Ediyor

%36’lık oranla 25-34 yaş aralığında olanların uçak bileti almada 1. Sırada olduğunu vurgulayan Bakış, Havayolu ile seyahat edenlerin sadece %5’lik kısmının çocukla birlikte uçtuğunu bunun nedeninin ise yalnız 0-2 yaş aralığının ücretsiz sayılması, 2 yaşından büyükler için bilet parası alınması ve her çocuk için bir yetişkin bulunması zorunluluğundan çocuklu ailelerin havayolunu daha az tercih ettiklerini belirtti.

Taksit Taksit Ödüyoruz

Türkiye’de taksit imkanlarının her alışverişte kullanıldığını belirten Bakış, uçak bileti alımlarında kullanıcıların %30’luk kısmı peşin alım yaparken, taksit seçeneklerini tercih eden kullanıcı oranının hayli yüksek derecede %70’leri bulduğunu, Ucakbileti.com olarak kredi kartına peşin fiyatına taksit seçenekleri sunmalarının büyük etkisinin olduğunu dile getirdi.

İç Hat Tek Yön, Dış Hat Gidiş-Geliş

Şubat ayı içerisinde iç hatlarda yolculuk yapanların %60’ının tek yön bileti tercih ettiğini, gidiş-dönüş bileti alanların oranının ise %40 olduğunu belirten Bakış, bu durumun dış hatlarda tek yön biletlerinde %38, gidiş-dönüş biletlerinde %62 olduğunu açıkladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr