1- HESAPLAŞMA

Orduda 2 orgeneral, 5 tümgeneral, ve 31 tuğgeneral gözaltına alındı. Yargıdaki 'temizlik' ise çok daha geniş çaplı oldu. HSYK'de 5 üyenin görevlerine son verildi. AYargıtay'da 140, Danıştay'da 48, Sayıştay'da 11 üye hakkında yakalama kararı çıkarıldı. 2745 yargıç ve savcı açığa alındı. 'Temizliğin' süreceği bildiriliyor.

Ülke genelinde operasyon: 2 bin 839 asker gözaltında

Danıştay Başkanı toplantıya çağırdı... 10 üye gözaltında... 2 bin 745 hakim ve savcıya da gözaltı

 

2- İNTİKAM

Darbe girişimini nlemek amacıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan halkı sokağa çağırdı. Sokağa çıkanların çoğunlupğunu militanlaşmış AKP yandaşları oluşturduç Sokaklarda askerlere yönelik şiddet içeren eylemelre tanık olundu. Bu olaylara rağmen sokağa çıkma çağrıları tekrarlandı.

Gece kâbusu yaşayan İstanbul’da sabahın ilk ışıklarında da teslim olan askerler Boğaziçi Köprüsü’nde siviller tarafından linç edilircesine dövüldü.Kalabalık arasında bulunanların askeri tekmelediği anlarda bazı kişilerin “aşağı atın” diye bağırdığı duyuldu.

Boğaziçi Köprüsü'nde "asker boğazı kesilerek öldürüldü" iddiası


3-ZAFİYET

Darbe girişimi devlet kurumlarındaki derin zafiyeti açığa vurdu.Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, karargahında darbecilerce rehin alındı.Meclis ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "sarayı" askerler tarafından bombalandı. Askerlerle polisler, dahası askerlerle askerler karşı karşıya geldi ve yer yer çatıştılar.

Eski Genelkurmay Başkanı Özel: Genelkurmay Başkanı ve komutanlar rehin!

TBMM bombalandı, hasar gün ağarınca ortaya çıktı

F-16'lardan Saray'ın çevresine bombardıman: 5 ölü, çok sayıda yaralı


4-DEMOKRASİ

Askeri darbenin püskürtülmesi Erdoğan'ın kişiliğinde belirginleşen hukuk devleti ilkelerini umursamasyan, aşırı otoriterleşme ve çoğunlukçuluk eğilimlerini tırmandıracağına ilişkin beklentile iç ve dış kamuoyunda ciddi kaygılara yol açtı. Siyasilerin idama açık kapı bırakan sözleri endişeleri artırdı.

Erdoğan: ABD'ye sesleniyorum, yerine getirin

Başbakan'dan 'idam' açıklaması

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr