Suriyeli Kürtler Cenevre’ye yine davet edilmezken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Türkiye’yi PYD’nin kazanımlarını engellemek için Suriye topraklarına girmekle suçladı. Ren-TV’ye konuşan Lavrov, “Kürt kantonlarının birleşmesini engellemeye çalışan” Türkiye için “Elimizdeki verilere göre zaten Suriye sınırından birkaç yüz metre içerde mevzilenmiş vaziyetteler” dedi.

Cenevre başlıyor

Cenevre’de görüşmelerin bugün tekrar başlaması beklenirken Lavrov, PYD ve ortaklarının davet edilmesi talebini tekrarladı. BM Suriye Temsilcisi Staffan De Mistura da “Suriyeli Kürtler, Suriyelilerdir, bu nedenle Suriye’nin geleceğine ilişkin görüşmelere katılmalılar, tıpkı Hıristiyanlar, Aleviler, Şiiler, Sünniler gibi. BM Güvenlik Konseyi’nden talimat aldım, herkes dahil edilmeli” dedi.

‘Kürtler katılmalı’

Al Jazeera’ya demeç veren De Mistura, “Kürtleri görüşmelere katmanın bir yolunu bulacağız, çünkü bu çok önemli bir sinyal olur” vurgusu yapsa da davet için doğru yaklaşıma ihtiyaç olduğundan söz etti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile ziyaret ettiği Fransız mevkidaşı Jean-Marc Ayrault ise Cenevre’de “Esad’ın geleceğini görüşmeyecekleri” resti çeken Suriye hükümetini süreci sekteye uğratmakla suçladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr