Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, bölgedeki gelişmelerle ilgili bilgi almak, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, vatandaşlarla görüşmek ve bir dizi incelemelerde bulunmak üzere bugün Mardin'e geldi. İlk olarak Mardin Valiliği'ni ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, burada AKP Mardin Milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı ve Orhan Miroğlu, Vali Mustafa Yaman, Vali yardımcıları ve kaymakamlar tarafından karşılandı. Şeref defterini imzalayan Türkeş, daha sonra Vali Yaman'dan brifing aldı.

Gazetecilere de gezisiyle ilgili bilgi veren Türkeş, "Mardin'i ziyaretimizdeki maksat; bölgemizdeki gelişmeleri yakından ve yerinden takip etmek. Burada yaşananlarla ilgili yerinde bilgi almak, hem vali, hem milletvekilleri, hem de sivil toplum örgütleri ve buradaki vatandaşlarımızla temaslarımız olacak. Aynı zamanda bölgede yaşanan terör olaylarını da bu kapsamda dinleyeceğiz ve onun haricinde bu kapsamda bölgede eksik kalan, yarım kalan, yapılması gerekenlerle birebir temasta bulunmak için bugün Mardin'deyiz" dedi.

"O TERÖR GELİR SENİ DE VURUR, AKILLI OLMAK LAZIM"

Vezneciler patlamasını gerçekleştiren teröristin cenazesine HDP'li yöneticilerin katıldığı, cenaze töreni için belediyenin imkanlarını seferber ettiği iddialarıyla ilgili bir gazetecinin sorusu üzerine Türkeş, "Terörü ve teröristi övücü destekleyici tavırların hiç kimseye faydası yok. Terörün arkasını bilemezsin. Türkiye yıllardan beri bundan çok çekti. Terörün bir önde görünen maşaları olur. Bir de onun arkasında onun esas tezgahlayıcıları olur. O arkadaki bilemezsin. Onun için orada kendi bölgen diye, 'kendi insanım' diye ve yahut, 'ben bunun ailesini tanıyorum, biliyordum' diye gidip terörü, teröristi övecek davranışların içinde bulunursun, yarın o terör gelir seni de vurur. Akıllı olmak lazım" dedi.

"GÜNLÜK YAŞAYIŞIN NORMALE DÖNMESİ LAZIM"

Operasyonların sona erdiği Nusaybin'de, yeni süreçte nelerin yaşanabileceği yönündeki bir başka soruyu Türkeş, şöyle yanıtladı:

"Şimdi terör örgütüne gerekli uyarılar daha önce yapıldı. Yani silahlarını bırakmaları, silahlarını alıp geldikleri, yani bizim hudutlarımızın dışına çıkmaları gibi her türlü uyarı yapılmasına rağmen, maalesef bu terör örgütü ve onun uzantıları ilçelerimizde, illerimizde diş tutmaya çalıştılar. Buna karşı Türkiye Cumhuriyet güçlü devlettir, büyük devlettir. Buna karşı yapılması gereken, bunu söküp atmaktı.

Devletimizin güvenlik güçleri, başta Türk Silahları Kuvvetleri olmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, hepsi bir arada bu teröre karşı, müşterek olarak başarılı çalışmalar gösterdiler ve çok şükür hallettik. Hala ufak tefek şeyler var ama şimdi bundan sonrası, bu bölgenin terörden mağdur olmuş, terörle travma yaşamış olan, bu bölgenin de diğer bölgeler gibi normalize olması sürecidir. Yani burada normalizasyon dediğimiz bir hasarın tespiti ve o hasarın tazmini, yani vatandaşın mağdur edilmemesi. Çünkü evi yıkılmış, işyeri yıkılmış, burada o vatandaşımızın bir suçu kabahati yok. Terörist el yapımı patlayıcı koymuş, şunu yapmış, bunu yapmış; neticede mağduriyet var. Bunları karşıladıktan sonra bunun ikinci kademesinde de günlük yaşayışın normal hale gelmesi lazım. Yani çocuklarımızın bir güven içinde eğitimlerini görmesi, sağlık hizmetlerinin düzgün işlemesi lazım. Eğitim ve sağlık bunlar önceliklerimiz. Üçüncü olarak ekonomik hayatın, esnafın normalize olması lazım. Yani topyekun Tekirdağ Malkara'da, Sinop Gerze'deki şartlar neyse, buradaki ilçelerde de aynı şartların temin edilmesi lazım. Bu bizim sosyal devlet anlayışımızdır. Ve sosyal devlet anlayışı içinde de iktidarımız bunu yapmak için gayret sarfedecektir."

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ve beraberindekiler, daha sonra AKP İl Başkanlığı'na geçti. Burada basına kapalı bir görüşme gerçekleştiren Türkeş, daha sonra sivil toplum kuruluşu temsilci ve kanaat önderleri ile bir otelde buluşacak. Şehit ailelerini ve terörden mağdur olan vatandaşların evlerini de ziyaret etmesi beklenen Türkeş, esnaf ziyareti de gerçekleştirecek. Akşam şehit yakınları, gazi, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleri ile birlikte iftar açacak olan Türkeş, emniyet güçlerini polis merkezlerinde ziyaret ettikten sonra kentten ayrılacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr