Sputnik Türkiye'nin haberine göre YPG'nin de içerisinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri Dış İlişkiler Genel Sorumlusu Abdulaziz Yunus, ajansa yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Cerablus güneyindeki Tılemarne köyünü vurduğunu belirtti.

Edinilen bilgilere göre, Türkiye bu sabah saat 10:00 sularında Cerablus'un 8 kilometre güneyinde bulunan Tilemarne köyünü obüs toplarıyla ve savaş uçakları ile vurdu. Bombardıman sesi Karkamış'ta da duyulurken, bölgede yoğun hava hareketliliği yaşanıyor. Türkiye geçtiğimiz günlerde de Cerablus güneyinde obüslerle YPG mevzilerini bombalamıştı.

'Türkiye'nin çoğu zaman Demokratik Suriye Güçleri mevzilerini bombaladığını dile getiren Yunus, Cerablus'un güneyinde YPG'nin olmadığını orada Menbiç Askeri Meclisi savaşçılarının olduğunu da sözlerine ekledi. Türkiye daha öncede Afrin, Kobani ve Derik bölgesinde YPG mevzilerini obüs toplarıyla vurmuştu.

TSK'den YPG için "Derhal vurun" emri

Önce Mare, sonra Mınbiç

Sultan Murat Tugayı’nın lideri Osman, Cerablus’tan sonraki hedeflerini açıkladı.

Cerablus’a yönelik operasyona katılan Sultan Murat Tugayı’nın lideri Ahmed Osman, bundan sonraki ilk hedeflerinin Mare olacağını söyledi. Reuters’a konuşan Osman, batıya doğru 70 kilometrelik alanda IŞİD’in elindeki tüm köyleri temizlemek istediklerini, böylece IŞİD’in kendilerine saldırma ihtimalini ortadan kaldıracaklarını belirtti. Daha sonra YPG’nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri’nin elindeki Mınbiç’e ilerleyeceklerini ifade eden Osman, “Bu yolda YPG ile çatışmak niyetinde değiliz. Ancak mecbur kalırsak bunu da yaparız” dedi.

PYD’den tepki

ÖSO militanlarının IŞİD direnişiyle karşılaşmadan Cerablus’u ele geçirmesinin ardından ABD’nin de Fırat’ın doğusuna çekilmesini istediği Suriyeli Kürtlerin tepkisi büyüyor. Son olarak Demokratik Birlik Partisi (PYD) Avrupa sorumlusu Zuhat Kobani, YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekilmesinin Türkiye’nin meselesi olmadığını belirtti. Sputnik’e konuşan Kobani, “Türkiye Cerablus’a girerek Suriye’nin toprak egemenliğini ihlal etti. IŞİD, Mınbiç’te yenilgiye uğratılınca Bab ve Cerablus halkı da moral kazandı ve kentlerinin IŞİD’den alınması için askeri meclis kurdular. Türkiye bu müdahaleyle insanların moralini bozmaya ve IŞİD’e destek olmaya çalıştı. Türkiye 500 yıl sonra Arapların sultanı olma yolunda. Türkiye karanlık bir yola girdi. Bunun bedelini de ödeyecek. Erdoğan, Osmanlı siyasetini yürütmek istiyor. Araplar ve halklar bu kötü plana alet olmamalı” dedi.

Araplara destek iddiası

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Tel Abyad’da da hareketlilik başladı. Lübnan merkezli Masdar sitesi, Rakka’ya bağlı bölgede Arap aşiretlerinin YPG’yle savaşmak üzere bir milis gücü kurduğunu yazdı. Örgütün “Türkiye’nin desteğiyle” kenti Suriye Demokratik Güçleri’nin elinden almaya çalışacağı belirtildi. l

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr