Hong Kong’tan kalkan TC-MCL tescilli kargo uçağı ile irtibat Kırgızistan'ın başkenti Bişkek yakınlarında Türkiye saati ile 04.45’te iniş sırasında binaların üzerine düştü..   Kırgız makamlarından alınan ilk bilgiye göre, uçakta bulunan 4 mürettebatın yanı sıra binalardaki 6'sı çocuk 37 kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi. 4'ü ağır 6 kişi de olayda yaralandı.   ACT Havayolları'ndan kazayla ilgili ilk açıklama   ( Bişkek 'te düşen kargo uçağı ) Kazanın oluşumuna teknik nedenler veya yüklemeye bağlı etkenlerin yol açmadığı anlaşılmaktadır. 

ACT Havayolları'ndan Bişkek 'te düşen kargo uçağıyla ilgili önemli açıklama

  Türk kargo uçağının neden düştüğüne dair ilk resmi açıklama geldi   ACT Havayolları'ndan 'ortaklık' açıklaması

Düşen Türk kargo uçağının ateşi Bursa'yı yaktı   İstanbul'dan gelen acı haber Muğla'ya ateş düşürdü   İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan önceki gün kalkan TC-MCL tescilli Boeing 747-400F Jumbo Jet tipi kargo uçağı , önce Kazakistan’da Astana’ya, oradan da Hong Kong’a uçtu. Burada uçağı, Kaptan Pilot İbrahim Gürcan Dirancı, İkinci Pilot Kazım Öndül ile Yükleme Uzmanı (Load Master) Melih Aslan ve Teknisyen İhsan Koca teslim aldı.

Kargosunu alan uçak, yerel saatle bugün 01.10’da Hong Kong’tan Bişkek’e gitmek üzere havalandı. Uçak Türkiye saati ile 04.45’te Bişkek Havalimanı’na inişi sırasında radar bağlantısı kesildi. Arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk edilirken uçağın yanan enkazı pist yakınlarında bulundu..

Yoğun sis

Kırgız Havacılık Otoritesi’nden alınan bilgiye göre pilotların herhangi bir acil durum bilgisi vermedikleri ancak iniş sırasında Bişkek Havalimanı’nda görüş şartlarının düşük, bölgede yoğun sis olduğu belirtildi. Hava durumu raporlarına göre bulut tavana 100 feet’e (yaklaşık 33 metre) kadar inmişti. Görüş ise 150 metreydi. Kazanın ardından Kırgız Havacılık Otoritesi soruşturma başlattı

Kazada 15 binanın hasar gördüğünü belirtildi.

Uçağın, Manas havalimanından İstanbul'a hareket etmesi planlanıyordu.

Yaşamını yitiren mürettebatın isimleri belli oldu   Kazada Kaptan Pilot İbrahim Gürcan Dirancı, İkinci Pilot Kazım Öndül ile Yükleme Uzmanları Melih Aslan ile İhsan Koca öldü. 

Emekli Hava Pilot Tuğgeneral olan Kazım Öndül, Afganistan’da görev yapmış, 2009’da dönemin ABD Dışişleri Bakanı olan Hillary Clinton tarafından övgüyle bahsedilmişti.   KAZADAN FOTOĞRAFLAR  

2003 MODEL

Düşen uçak, 2003 yılında Boeing tarafından imal edilmişti. 124 ton kargo kapasiteli uçak, 5 bin 230 kilometre menzilli. Saatte en fazla 922 kilometre hıza çıkabilen Boeing 747-400F’te iki pilot görev yapıyor.
  Düşen uçak, Türk Sivil Havacılığının ilk Jumbo jetiydi   İşte uçağın enkaz görüntüleri - VİDEO 

Neden düştü?

Uzmanlar, ilk gelen bilgiler doğrultusunda bildirilen bir teknik arıza olmadığına dikkat çekerek, “Düşük görüş şartlarında inişe ısrar mı edildi” sorusunu ortaya attı.

Anlık gelişen bir arızanın da meydana gelebileceği ifade edilirken bunun kontrol kaybına neden olup olmadığı ise araştırmalar sonrasında ortaya çıkacak.

Kargo uçaklarında yaşanan bir başka sorun ise yük kayması. Gövde içine ve altına konteynerler ile sabitlenen kargo yükü, bazen yerinden çıkarak uçağın dengesini bozabiliyor. Benzer bir kaza Amerikan kargo şirketi National’ın başına gelmiş, uçak kalkış sırasında dengesinin bozulmasıyla düşmüştü.


Sivil havacılık yetkilileri ACT Kargo'da

Kazanın ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ekipleri şirketin İstanbul Kurtköy’deki merkezine geldi. Burada uçağın ve ekibin dosyalarına el konuldu. Bakımdan ekibin eğitimine kadar tüm veriler SHGM yetkilileri tarafından incelenecek.

THY Sözcüsü: Düşen uçağın THY ile ilgisi yok

Türk Hava Yolları sözcüsü Yahya Üstün, Kırgızistan'da düşen uçağın Türk Hava Yolları ( THY ) ile ilgisinin olmadığını açıkladı.

THY, daha önce twitter yoluyla yaptığı açıklamada, uçağın, İstanbul merkezli ACT Airlines'a ait olduğunu söylemişti.

747 kargo kazaları

Yüksek yakıt sarfiyatı nedeniyle 747’lerin 400 modelleri yolcu taşıma operayonundan çekiliyor. Kargoya çevrilen uçaklar, birçok havayolu tarafından da kullanılıyor. Bugüne kadar 747-400F serisinde son olay dahil 4 büyük ölümlü kaza meydana geldi:

3 Eylül 2010: UPS’e ait 747-400F, kargo bölümünde çıkan yangın nedeniyle Dubai’ye acil iniş sırasında düştü. Kazada iki pilot hayatını kaybetti.

28 Temmuz 2011: Güney Koreli Asiana’ya ait uçak, Incheon’dan Şanghay’a uçarken meydana gelen teknik arıza nedeniyle Pasifik Okyanusu’na düştü. Kazada iki pilot öldü.

29 Nisan 2013: Amerikan National Havayolları’na ait 747-400F tipi kargo uçağı Afganistan’da Bagram Hava Üssü’nden havalandıktan kısa süre sonra düştü. Kazada kargo uçağının gövdesinde taşınan zırhlı araçların zemine tam sabitlenmediği ve kayarak uçağın dengesini bozduğu belirlendi. Uçakta bulunan 7 personel hayatını kaybetti.

Bir günlük ulusal yas ilan edildi

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambaev'in 17 Ocak Salı günü bir günlük yas ilan ettiği duyuruldu.

Resmi ziyaret için Çin'e hareket eden Cumhurbaşkanı Atambayev, ziyaretini iptal ederek başkente döndü.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr