Turizm Bakanı Mahir Ünal ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu turizm sektöründe ve ilk etapta Antalya ve Muğla’da çalışanların istihdam ve eğitimine yönelik beş maddeden oluşan bir istihdam destek paketi açıkladılar.

İlk etapta uygulaması 1 yıllık olacak ve gerekirse kapsamı genişletilecek olan paket, istihdam ve eğitimi desteklemenin yanı sıra sektörde yabancı çalışanlardan yeni işe gireceklere kadar birçok alanda kolaylık sağlanmasına ilişkin ayrıntılar içeriyor.

Her iki bakanın da katılımıyla gerçekleşen toplantıda konuşan Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, pakette yer alan sektörel istihdam ve eğitimi destekleme programının sektörde 9 ay çalışma imkanı bulup sezon dışında kalan 3 ayda çalışma imkanı bulamayan yaklaşık 45 bin kişiye yönelik olduğu söyledi.

Soylu bu kişilerin yüzde 95′inin Antalya ve Muğla’da yer aldığını belirterek, “44 bin 753 kişi için 9 ay çalışmaları halinde kalan üç aylık sigortalarının maliyeti İşkur tarafından karşılanacak. Maliyet 260 milyon TL olacak” dedi. Soylu kalan üç ayda İşkur’un ilgili kişileri sektörün ihtiyaçlarına göre eğitime alınacağını da belirtti.

Turizm Bakanı Ünal da uygulamanın ilk etapta 1 yıllık ve Antalya ile Muğla’ya yönelik olduğunu belirtti ve gerekli olması halinde genişletilebileceğini belirtti.

Öte yandan ilgili bölgelerde yabancı dil bilenlerin istihdam edilmesini de öngören paketin bu bölümü ise 14.5 milyon TL’lik bir maliyet içeriyor.

YERLİ TURİSTLERİN ERKEN REZERVASYONUNDA YÜZDE 25 ARTIŞ

Ünal yerli turistlerin erken rezervasyonlarından bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 25 artış yaşandığını şu ana kadar 4 milyon rezervasyon yapıldığını da belirtti.

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırılarının yarattığı güvenlik kaygıları ve Rusya ile Suriye konusunda yaşanan görüş ayrılığı milyonlarca turistin bu yaz Türkiye yerine başka ülkelere yönelmesine ve ekonomiye milyarlarca dolara mal oluyor.

Bir Rus savaş uçağının geçtiğimiz yıl Kasım ayında Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesinin ardından, Rus ziyaretçi sayısının bu yıl, iki sene önceki 4.5 milyondan 1 milyona kadar düşmesinden endişe ediliyor.

Analistler turizmde yaşanan bu kayıpların ekonomiye 0.5 puanlık bir büyüme kaybı anlamına gelebileceğini belirtiyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr