AKP’li Üsküdar Belediyesi tarafından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na (TÜRGEV) tahsis edilen ve kız öğrencilere hizmet veren Küplüce’deki Mihrimah Sultan Misafirhanesi’nin tapu kayıtlarında ‘arsa’ olarak yer aldığı ortaya çıktı. Hem tapuda hem de Üsküdar Belediyesi veri tabanında halen ‘arsa’ olarak görünen Boğaz manzaralı arsanın üzerinde TÜRGEV’e ait 5 katlı bina bulunuyor. Belediye yetkilileri durumu “sahipsiz binanın yıkılması yerine, değerlendirilerek ‘kamu yararına uygun’ bir şekilde kullanılmasının daha doğru buldukları” şeklinde savundu. 

Bina değil arsa

17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması sırasında gündemden düşmeyen TÜRGEV’in kullanımda olan bina, yaklaşık 15 yıl önce bir vatandaşın kamu arazisine inşaat yapmasıyla başladı. 2002 yazına ait uydu görüntülerinde de kaba inşaatı bitmiş görünen binanın da yer aldığı arsa, Üsküdar Belediyesi mülkiyetine geçirildi ancak bina kayıtlara geçmedi.

Üsküdar Belediye Başkanlığı ile TÜRGEV arasında, taşınmazın kullanımına ilişkin 6 Temmuz 2015 tarihinde ortak hizmet protokolü imzalandı. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve TÜRGEV Başkanı Arzu Akalın’ın imzaladığı protokolle Küplüce Mahallesi 1193 ada, 45 parsel, protokolde ‘taşınmaz’ olarak, Üsküdar Belediye Meclisi’nde alınan kararda ise ‘belediyemizin kullanımında bulunan bina’ olarak tanımlanıyor. Misafirhane olarak kullanılan binanın ‘kaçak’ olduğunu savunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Üsküdar Belediyesi Meclis Üyesi Erdal Tüfekçi, “Üsküdar Belediyesi olarak, burayı yurt olarak nasıl tahsis ettik. İskânı olmayan bina nasıl yurt olabilir. Belediyemiz hukuka aykırı davranmıştır” dedi. Tahsis için düzenlenen protokolde fesih ile ilgili 11. maddeye göre taraflar sözleşmeyi ancak mutabakat halinde feshedebiliyor. Bu maddeye dikkat çeken Tüfekçi “Bu vakıf ileride bir gün kendi yapmadığı halen de kaçak olan bina için, ‘Bu bina benim’ diyerek tazminat isteyebilir” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr