Kocaeli'nin Körfez İlçesi'nde 5 kişi, Tüpraş İzmit Rafinerisi'nde 1 kişinin ölümü, 4 kişinin yaralanmasına neden olan yangın nedeniyle yetkililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Tüpraş İzmit Rafinerisi'nde geçtiğimiz Pazar gecesi çıkan yangın nedeniyle Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altunok, Mustafa Asım Taflıoğlu, Baran Irmak, Seren Atış ve Zeynep Çelik isimli kişiler, Körfez Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulundu. 5 kişi, yetkililer hakkında 'Görevi ihmal nedeniyle ölüme ve yaralanmaya sebep olma', 'Kamunun can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmak, halkta panik infial yaratmak' suçlamasında bulundu.


Dilekçede, 17 Ağustos 1999 depremi sırasında Tüpraş'ta çıkan yangına da yer verildi. Özelleştirme sonrasında tesislerde ciddi bir büyüme olmasına karşın kalifiye personel sayısında azalma olduğu öne sürülen dilekçede, yetkililerin cezalandırılması istendi.


Dilekçede şöyle denildi:

"Tüpraş'ın hissedarları, yönetim kurulu başkan ve üyeleri, sorumlu müdür ve amirleri hakkında başta görevi ihmal nedeniyle ayrıca daha fazla kar elde etmek adına eksik istihdam ve eksik güvenlik tedbirleri ile Mustafa Er adlı kişinin ölümüne ve diğer kişilerin yaralanmasına sebep olma, başta Körfez ilçe olmak üzere, kamu can güvenliğini tehlikeye sokma, halkta panik ve infial yaratma, nedeniyle şikayetçiyiz.

Öncelikli olarak firma çalışanları ve kamunun can güvenliği açısından şikayete konu tesise ait tehlike arz eden bölümlerin faaliyetlerinin maddi bedeli her ne olursa olsun acilen durdurulması, Tüpraş hissedarları, yönetim kurulu başkan ve üyeleri, sorumlu müdür ve amirleri hakkında ise kamu adına dava açılıp en ağır şekilde cezalandırılmaları talebimizdir"

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr