Tüp mide ameliyatında midenin içine bir tüp yerleştirilir ve midenin yaklaşık % 85’lik bölümü alındığından mide tıpkı muza benzer bir tüp şeklini aldığı için tüp mide ameliyatı olarak adlandırılır.

Tüp mide ameliyatı nasıl yapılır?
Tüp mide ameliyatı; midenin hacminin küçültülmesi dolayısıyla yeme işlevini sınırlandırma ve mide hareketlerinin azaltılmasıyla kilo verdirme odaklı bir operasyondur. Bu amaçla midenin büyük olan kenarı kesilir ve vücuttan çıkarılır,midenin geri kalanının içine mini bir tüp yerleştirilir. Kapladığı alan (hacim) yaklaşık % 85 küçülmüş olan ve içine de tüp yerleştirilmiş olan mide kişinin kilo alımını fazlasıyla azaltır.
Midede bulunan ve kişiye açlık hissi veren Ghrelin (açlık uyarıcı peptid ve hormon) adlı maddeyi üreten doku mideden çıkarılırsa hormon dengelerinde değişiklik yaşanır. İşte bu sayede de kişi daha az açlık hisseder ve dolayısıyla da kilo verir. Tüp mide ameliyatı, kapalı ameliyat (laparoskopi) yöntemiyle yapıldığı için ameliyat sonrasında ağrı, sızı ve kesi en minimal boyutlardadır. Öyle ki tek kullanımlık özel malzemelerle karın bölgesine 6 tane yarım santimetrelik kesiler atılır ve ardından hemen dikilir.
Tüp mide ameliyatının avantajları nelerdir?
1.   Midenin hacmi küçülür ve bu sayede kişinin iştahı azalır, kilo alması engellenmiş olur.
2.   Tüp mide ameliyatı laparoskopi ile yapıldığı için kesiler küçüktür ve hızlı iyileşir.
3.   Laparoskopi sayesinde açık ameliyatlardan çok daha az ağrı, akciğer problemi, yara ve sızı ile mide küçültülmüş olur.
4.   Tüp mide ameliyatı besinlerin mideden daha geç ayrılmasını ve dolayısıyla da kişinin daha geç acıkmasını sağlar.
5.   Anemi rahatsızlığı olan ya da bağırsak by-passı riski taşıyan aşırı kilolu insanlar, tüp mide ameliyatı ile sorunlarına çözüm bulabilirler.
Kaynak: http://www.tugruldemirel.com/tup-mide-ameliyati-nasil-yapilir

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr