Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM) 18 Şubat’tan bu yana ev sahipliği yaptığı “MACK. Sadece Işık ve Renk” sergisi, 18 Eylül’e dek uzatıldı. 2’nci Dünya Savaşı sonrası dünyanın yaşadığı maddi - manevi yıkıma karşı geleneksel sanat anlayışını ‘sıfırlayarak’ aydınlık, ışık ve şeffaflık dolu yepyeni bir dünya vaadiyle yola çıkan ‘ZERO’ (sıfır) akımının kurucularından Alman sanatçı Heinz Mack’ın 100’den fazla eserinin bir araya geldiği sergi, resim, heykel ve kinetik sanat eserlerinden zengin bir seçki sunuyor. Etkinlikte, sanatçının doğadaki renk ve formların izini sürerek açık alanlar için tasarladığı enstalasyon (yerleştirme) çalışmaları, farklı malzemeler kullanarak yaptığı anıtsal heykelleri, ışık objeleri, rotorlar, rölyefler ve “Kromatik Takımyıldızlar” adını verdiği büyük boyutlu tabloları bulunuyor.

‘Zero: Sınırları yok saymak’

Heinz Mack, yakın zaman önce çağdaş sanat ve kültür alanında hizmet veren sosyal medya sitesi sanatatak. com’a verdiği röportajda, “İkinci Dünya Savaşı’nı gördüm. Sonrasında Düsseldorf Akademisi’ne girdiğimde, ‘akademi’ diye bir şey ortada yoktu. Bombaların yıkıp döktüğü, toz içinde bir bina vardı karşımızda. Kütüphanede, toplam üç kitap vardı. Hiçbir şey yoktu. Hepsini birlikte var ettik. Amacımız buydu. ‘Zero’ bir bakıma sınırları da yok saymak demekti. Ulusların sınırlarını, sanatın sınırlarını zorlamak demekti. O zaman bunu başardık. Bugün tekrar sınırların yeniden çizildiğini görüyorum. Benim sanatım her zaman temsili olanı dışladı. Hep hümanist kürenin içinde yer aldı. Bu hümanist küre sanatçıya birey ve özgür olma şansını tanır. Özgürlük, iradenizi kendi elinize almanız demektir. Ancak özgür olunca yaratabilirsiniz” demişti. S.Ü Sakıp Sabancı Müzesi Heinz Mack sergisi kapsamında gerçekleştirilen belgesel gösterimleri, yaz boyunca her çarşamba Cihangir Yoga’nın katkılarıyla düzenlenen “Müzede Yoga” seansları, Kuzgun Acar’ın “Bir Restorasyonun Öyküsü” sergisi, “Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu” ile çocuk eğitim programları ve restoranıyla her yaştan sanatseverlere keyifli bir gün vaat ediyor.

‘İptalleri üzülerek izliyoruz’

SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Maalesef Türkiye, şu anda dünyada uzak durulması gereken bir ülke görüntüsü veriyor. Bu durum her sektörü olduğu gibi kültür sanat ortamını da olumsuz etkiliyor. Yaşanılan olaylardan ötürü, her gün bir kültür - sanat etkinliğinin iptal edildiğini, ertelendiğini üzülerek duyuyoruz. Böyle bir konjonktürde sergimizin uzatılmış olması, çok kıymetli. Bu, Alman sanatçı Mack’ın müzemiz ve ülkemize inandığının çok önemli bir göstergesi. Sanat her zaman toplumlara umut vermiştir. Karanlıkları bertaraf etmenin yollarından biridir sanat. Biz de SSM olarak herkesi, Heinz Mack sergisini görmeye davet ediyoruz. İnanın, size çok iyi gelecek” ifadelerine yer veriyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr