Fransa’nın Nice kentinde kamyonla gerçekleştirilen terör saldırısının ardından, tüm dünyadan kınama ve taziye mesajları geldi.

Saldırıya ilk tepki ABD Başkanı Barack Obama ve AB Konseyi Başkanı Tusk'dan geldi.

Obama'dan dayanışma mesajı

ABD Başkanı Barack Obama, Fransa’nın güneyindeki Nice kentinde düzenlenen terör saldırısını kınadı.

Obama, saldırıya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Nice kentinde düzinelerce insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan “korkunç terör saldırısını en güçlü şekilde kınadığını” belirtti. Dualarının hayatlarını kaybedenlerin aileleriyle olduğunu ifade eden Obama, yaralılara da acil şifalar diledi.

Obama, Fransız yetkililere saldırının soruşturulması ve sorumluların adalete teslim edilmesi konusunda ihtiyaç duyulması halinde her türlü yardıma hazır olduklarını ilettiklerini kaydetti. ABD Başkanı Obama, saldırı karşısında en eski müttefikleri Fransa ile dayanışma içinde olduklarını bildirdi.

Tusk: Fransız halkı ve hükümetiyle birlikteyiz

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Fransa'daki terör saldırısına ilişkin, "Bunun hüzünlü noktası, saldırıya uğrayanların, özgürlüğü, eşitliği ve kardeşliği kutlayan insanlar olması. Hepimiz, şiddete ve nefrete karşı mücadelede mağdurların aileleri, Fransız halkı ve hükümetiyle birlikteyiz." dedi.

Avrupa Birliği (AB) ve Asya ülkeleri arasında yapılan 11. ASEM Zirvesi için Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'da olan Tusk, Fransa'nın güneyindeki Nice kentinde kamyonla gerçekleştirilen terör saldırısıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Tusk, saldırıyı yeni öğrendiğini belirterek, "Bu, Avrupa için, Fransa için, hepimiz için üzücü bir gün. Bunun hüzünlü noktası, saldırıya uğrayanların, özgürlüğü, eşitliği ve kardeşliği kutlayan insanlar olması. Hepimiz, şiddete ve nefrete karşı mücadelede mağdurların aileleri, Fransız halkı ve hükümetiyle birlikteyiz." ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı Theresa May: Şoke olduk

İngiltere Başbakanı Theresa May, Fransa'nın Nice kentindeki terör saldırısının kendilerini “şoke” ettiğini aldığı haberden dolayı büyük üzüntü içinde olduğunu bildirdi.

Theresa May, saldırıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Nice'de yaşanan olay bizi şoke etti. Korkunç can kaybından dolayı çok üzgünüm. Kalbimiz ve tüm düşüncelerimiz Fransız halkı ile birlikte. Bu saldırı ulusal günlerini kutlayan masum insanları hedef aldı. Birleşik Krallık her zaman Fransa ve Fransız halkının yanındadır. Yardım için elimizden geleni yapacağız” açıklamasının yaptı.

Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Nice'deki İngiliz vatandaşları ve aileleri için kriz merkezi oluşturulduğunu duyurdu.

NATO Genel sekreteri: "Dehşete kapıldım"

Nice kentindeki terör saldırılarını kınayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: "Nice’teki alçakça yapılan terör saldırısından dehşete kapıldım ve çok üzgünüm. NATO Fransız halkıyla sıkı dayanışma içindedir."

Almanya Cumhurbaşkanı: "Bu, bütün hür dünyayı hedef alan bir saldırı"

Almanya Cumhurbşkanı Joachim Gauck, Nice'teki terör saldırısıyla ilgili yaptığı açıklamda söz konusu saldırının "bütün hür dünyayı hedef aldığını ve saldırının hep birlikte paylaştıkları Fransız Devrimi'nin değerlerine yapıldığını' ifade etti. Saldırı esnasında Uruguay'da olan Gauck, Fransız mevkidaşı François Hollande'a taziyelerini bildirdi.

Almanya Başbakanı Merkel: "Almanya terörle mücadelede Fransa ile yan yana"

Almanya'nın terörle mücadelede Fransa ile yan yana olduğunu' ifade eden Almanya Başbakanı Angela Merkel ise saldırılar karşısında 'Fransa'nın müttefiklerinin hislerini anlatmak için kelimelerin yetersiz kaldığını' söyledi.

"ABD, Fransız halkıyla yan yana durmaya devam edecek"

Bastille Günü kutlamaları için dün günün erken saatlerinde Fransa'da bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Birleşik Devletler, bu trajedi zamanında Fransız halkıyla yan yana durmaya devam edecek. İhtiyaç duyulan bütün desteği sağlayacağız" dedi.

"Fransız halkıyla dayanışma içindeyiz"

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Nice'te gerçekleştirilen saldırıya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kanadalılar, bu gece Nice'te gerçekleştirilen saldırı karşısında şok olmuştur. Kurbanların acısını paylaşıyor, Fransız halkıyla dayanışma içinde duruyoruz" ifadelerini kullandı.

"Rusya, Fransa halkıyla dayanışma içindedir"

Kremlin sözcüsü, Dmitry Peskov, "Rusya, bu zor günlerde Fransa halkıyla dayanışma içindedir. Rusya, aralarında muhtemelen çocukların da olduğu çok sayıda kişinin ölümünün acısını paylaşıyor" açıklamasında bulundu.

"SALDIRIYI GÖRDÜĞÜM İÇİN HARAP OLDUM" 

Estonya Başbakanı Taavi Röivas, sosyal medya aracılığıyla yayımladığı mesajında, "Nice'teki Ulusal Gün kutlamaları sırasında masum insanlara yapılan korkunç bir saldırıyı gördüğüm için harap oldum. Düşüncelerim Fransızlarla." ifadesini kullandı. 

"BARBAR TERÖR SALDIRISINI KINIYORUM" 

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics de mesajında ,"Nice'teki barbar ve korkunç terör saldırısını kınıyoruz. Letonya, kederli ve üzüntü içinde olan Fransa ile dayanışma içinde." değerlendirmesinde bulundu. 

BELÇİKA BAŞBAKANI MİCHEL: DUYGU YÜKLÜYÜM 

Belçika Başbakanı Charles Michel de sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada, düşüncelerinin dost Fransız halkı ve alçak saldırıda hayatını kaybedenlerle birlikte olduğunu kaydederek, Nice’teki saldırıdan dolayı derin üzüntülü ve duygu yüklü olduğunu kaydetti.

"FİNLANDİYA, KESİN BİR İFADEYLE TERÖRÜ KINIYOR"

Nice kentindeki terör saldırılarını kınayan Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinistö, yaptığı açıklamada "Fransa’nın ulusal gününde gerçekleştirilen bu vahşi terör saldırısı Avrupa değerlerine yapılmış bir saldırıdır. Finlandiya kesin bir ifadeyle terörü kınıyor; Fransa ile dayanışma içindedir" dedi.

"TERÖR EYLEMLERİNE SON VERMEK İÇİN FRANSA İLE BİRLİKTE DURUYORUZ"

Norveç Başbakanı Erna Solberg ise saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada "Terör eylemlerine bir son vermek için Fransa ile birlikte duruyoruz. Saldırının kurbanları için en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı.

"BU, AÇIK VE DEMOKRATİK TOPLUMA YAPILMIŞ BİR SALDIRIDIR"

İsveç Başbakanı Stefan Löfven, yaptığı yazılı açıklamada "Nice’den gelen haberler dehşet verici. Masum insanlara karşı yapılan bu saldırı aynı zamanda açık ve demokratik toplumumuza yapılmış bir saldırıdır. Bu gece bütün kalbim Fransa ile birlikte. Düşüncelerim saldırının kurbanları, aileleri ve yakınları ile birlikte. Hükümetimiz son durumu dikkatli bir şekilde izliyor. Saldırının boyutu ve bölgedeki İsveçlilerin ne derecede etkilendiği hakkında sürekli bilgi alıyoruz" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr